Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Όχι σε νέο ΚΥΤ προσφύγων από δήμο και εμπορικό σύλλογο

Ο δήμος και ο εμπορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέκταση ή δημιουργία νέου ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών.

Την αντίθεσή τους στην επέκταση ή δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη περιοχή εκφράζουν ο δήμος και ο εμπορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των υφιστάμενων υποδομών.

Συγκεκριμένα, την αντίθεσή του «στην ενδεχόμενη δημιουργία νέας δομής υποδοχής παράτυπων μεταναστών», εξέφρασε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται η αρνητική θέση του Δ.Σ. στην προοπτική δημιουργίας νέας δομής, στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών γενικότερα στη Θράκη, ενώ συναινεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υφιστάμενων υποδομών. «...Εμμένουμε σταθερά στην ανάγκη σεβασμού στον άνθρωπο και σε ό,τι έχει σχέση με το δικαίωμα στην υγεία και αξιοπρέπεια καθενός, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Όμως δεν μπορεί να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας 1.500 ατόμων στο Βόρειο Έβρο....», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του Δ.Σ.

Από την πλευρά του, ο ΕΣΑ, σε σχετική ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι δεν αντιτίθεται «στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών», αλλά στην επέκτασή τους, καθώς εκτιμά ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «... θέτει σε κίνδυνο τη διασφάλιση της ακεραιότητας των συνόρων και την αποτελεσματικότερη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών...».

Σημειώνεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου και για τρεις ημέρες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτης Μηταράκης, θα μεταβεί στον Έβρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς, με κύριο θέμα τις δομές ΚΥΤ και Προ.Κε.Κ.Α. στο Φυλάκιο Ορεστιάδας αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των συνόρων και τη μεταναστευτική κρίση.