Skip to main content

Αλγερία: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε με θέμα τη Λιβύη

Το HCS συνήλθε χθες για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη και να λάβει μέτρα για την προστασία τους.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε χθες, για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία.

Συμβουλευτικό όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αρχηγός του κράτους, το HCS είναι επιφορτισμένο από το Σύνταγμα να δίνει στον τελευταίο τη γνώμη του για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και συγκαλείται σπάνια.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τον δρόμο για μια άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης απέναντι στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε στην Τύνιδα πως η ΚΕΕ μπορεί να ζητήσει επίσημα τουρκική στρατιωτική υποστήριξη στη Λιβύη.

Στο Αλγέρι, το HCS, υπό την προεδρία του αρχηγού του κράτους Αμπντελματζίντ Τεμπούν, «εξέτασε την κατάσταση στην περιοχή, κυρίως στο επίπεδο των συνόρων με τη Λιβύη και το Μάλι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων APS.

Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας περιοδικά και όποτε κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε ακόμη το APS.