Skip to main content

Alia: Το brand κοσμημάτων από την Καλαμαριά που φτάνει σε ΗΠΑ και Σκανδιναβία

Η Θεσσαλονικιά Αλέκα Χατζοπούλου, μετά από 18 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλη εταιρεία κοσμημάτων, έκανε το δικό της επιχειρηματικό βήμα, με boho επιρροές.

 

Επί 18 χρόνια κρατούσε καθημερινά ένα φλόγιστρο στο χέρι, προσπαθώντας να «εξημερώσει» τα μέταλλα στο εργαστήριο μεγάλης εταιρείας κοσμημάτων όπου εργαζόταν. Εκεί έμαθε πώς φτιάχνεται το κόσμημα και πόσος κόπος χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό αντικείμενο από μια πρώτη ύλη που αρχικά κάθε άλλο παρά λαμπερή μοιάζει. Πλέον η Θεσσαλονικιά Αλέκα Χατζοπούλου αξιοποιεί την πολυετή αυτή εμπειρία στη δική της επιχείρηση κοσμημάτων, με μια πινελιά boho έμπνευσης, όπου τα υφάσματα και τα κορδόνια μπλέκονται με τα μέταλλα και τις πέτρες.

Μάλιστα, το brand Alia Jewelries, το οποίο δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο, έφτασε πολύ γρήγορα σε μακρινές αγορές όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των σκανδιναβικών χωρών. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή η Αλέκα Χατζοπούλου δημιούργησε ηλεκτρονικό κατάστημα στην αμερικανική πλατφόρμα Etsy, θέλοντας να αποκτήσει πρόσβαση και σε ξένο πελατολόγιο. Η Alia διαθέτει κατάστημα και εργαστήριο στην Καλαμαριά, έχει, εκτός από το Etsy, παρουσία στην ελληνική πλατφόρμα χειροποίητων ειδών, jamjar, ενώ δίνει χονδρική και σε νησιά.

Η νεανική δημιουργικότητα και η 18ετής εμπειρία

Η Αλέκα Χατζοπούλου δημιουργούσε με τα χέρια της από μικρή ηλικία. Μάλιστα, συχνά αγόραζε κοσμήματα και προσπαθούσε να τα αλλάξει, εφαρμόζοντας δικές της ιδέες. Αφού τελείωσε το σχολείο και αναζητώντας τον επαγγελματικό της δρόμο, βρέθηκε μια μέρα σε ένα κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα για να αγοράσει ένα δώρο. Εκεί, με το νεανικό της αυθορμητισμό ζήτησε από τον δημιουργό να της δείξει πώς να φτιάχνει κι αυτή. Έτσι επί μία διετία εργάστηκε στο εργαστήριό του, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στον κόσμο των κοσμημάτων. Αργότερα, ξεκίνησε να δουλεύει για γνωστή ελληνική εταιρεία του κλάδου, όπου πέρασε μια ολόκληρη ζωή, προτού νιώσει την ανάγκη να δημιουργήσει κάτι δικό της. Μάλιστα, εργαζόταν στο τμήμα των ασημοκολλήσεων, κολλώντας κομμάτια μετάλλου προτού αυτά πάρουν την τελική τους μορφή. Ακόμα όμως και πριν αφήσει τη δουλειά της αυτή, έφτιαχνε στο σπίτι τις δικές της δημιουργίες, καταλαμβάνοντας συχνά με πέτρες, μέταλλα και εργαλεία το τραπέζι της κουζίνας, τόσο που η οικογένειά της δεν είχε πια χώρο για… φαγητό.

Όταν αποχώρησε το 2015 από την εταιρεία, άρχισε να πηγαίνει σε bazaar κοσμημάτων και να διαπιστώνει πως οι δικές της γνώσεις θα μπορούσαν να γίνουν η καλύτερη μαγιά για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, ιδωμένο από μια πιο επαγγελματική σκοπιά. Μάλιστα, θέλοντας να εντρυφήσει και σε άλλες τεχνικές και γνώσεις παρακολούθησε σεμινάρια σε σχολή αργυροχρυσοχοΐας. Έτσι, το 2019 δημιούργησε την επιχείρησή της, με ένα εργαστήριο και ένα κατάστημα λιανικής στην Καλαμαριά, δίνοντας το δικό της στίγμα στον χώρο του κοσμήματος. Βελούδα, κορδόνια, μπρούτζος κομμένος με λέιζερ, ασήμι, πέτρες, όλα συνδυασμένα μέσα από ένα δημιουργικό πάντρεμα, με κοινό χαρακτηριστικό τα έντονα χρώματα, που είναι τα αγαπημένα της Αλέκας Χατζοπούλου, πρωταγωνιστούν στα κοσμήματά της. «Το χρώμα μού αρέσει και στο ντύσιμο και στη ζωή μου και άρα και στο κόσμημα. Είναι ένας τρόπος για να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα» εξηγεί.

Τα 18 προηγούμενα χρόνια εμπειρίας τη βοήθησαν πολύ, όπως λέει, και καθόρισαν τον τρόπο σκέψης της γύρω από το κόσμημα. «Ήξερα από πρώτο χέρι πώς φτιάχνεται ένα κόσμημα, που μπορεί να ξεκινά ως κάτι θαμπό και να ολοκληρώνεται με την λάμψη με την οποία έχει ταυτιστεί στο μυαλό όλων μας» λέει στη Voria.gr η Αλέκα Χατζοπούλου. Όσο για την έμπνευσή της, αυτή έρχεται στον… πάγκο, μέσα από την ανάγκη της να φτιάχνει συνεχώς νέα πράγματα και να μην επαναλαμβάνεται.