Skip to main content

Aliona: Το brand ενδυμάτων από τη Θεσσαλονίκη που κρύβει μέσα του τον χορό

Η επί χρόνια χορεύτρια και δασκάλα χορού Αλιόνα Στεφανίδου πέρασε στον χώρο της ένδυσης, με ένα brand εμπνευσμένο από τις χορευτικές κινήσεις.

Έραψε το πρώτο της κοστούμι χορού με τη βοήθεια της μητέρας της όταν ήταν μόλις 7 χρονών. Χορεύτρια αγωνιστικού λάτιν και ευρωπαϊκών χορών επί χρόνια και στη συνέχεια δασκάλα χορού, αποφάσισε να πάρει τη χάρη και τον αέρα των χορευτικών κινήσεων, τις οποίες ακολουθούσε όλη της τη ζωή, και να τις μεταφέρει σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο, αυτόν του ρούχου. Η Αλιόνα Στεφανίδου δημιούργησε το 2018 το δικό της ατελιέ, το Aliona Design, στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από χορευτικά κοστούμια μέσα από τη δική της εμπειρία από τις απαιτήσεις του χορού, για να περάσει όμως σχεδόν παράλληλα και σε δημιουργίες για όλες τις γυναίκες, αλλά και για τους άντρες, οι οποίες διακρίνονται από την καλλιτεχνική της διάθεση, τα ιδιαίτερα εξογκώματα, τις έντονες γεωμετρίες και τα 3D στοιχεία.

Άλλωστε, η Αλιόνα Στεφανίδου θέλει το ρούχο να φεύγει έξω από το σώμα, να κινείται και να αποκτά νέες διαστάσεις, να μην είναι στατικό και να έχει τη δική του προσωπικότητα. Κύριο μέλημά της όταν σχεδιάζει τα ρούχα, που στην πλειονότητά τους είναι custom made, πέραν των ready to wear που διαθέτει, είναι να προσδίδουν μια μοναδικότητα σε αυτόν που τα φορά. «Πιστεύω πως έχει χαθεί η μοναδικότητα του ρούχου και κατά συνέπεια και του ανθρώπου. Υπάρχει μια ομοιομορφία και συγκεκριμένα πρότυπα, από τα οποία ήθελα να ξεφύγω» λέει στη Voria.gr.   



Αυτό τον καιρό η Αλιόνα φτιάχνει το e-shop του ατελιέ, ενώ θέλει τα ρούχα της να περάσουν τα σύνορα της χώρας. Άλλωστε, τα χορευτικά της κοστούμια ταξιδεύουν ήδη, από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σερβία μέχρι την Γαλλία και την Αγγλία. Μάλιστα, δημιουργίες της έχουν φιγουράρει σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα λάτιν χορών.



«Θέλω να δώσω στους πελάτες μου τη δυνατότητα να νιώσουν τη μοναδικότητά τους. Να μην φοβούνται να δείξουν κάτι διαφορετικό και να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Συχνά έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο, ψωνίζουν κάτι εύκολο, κάτι που είναι ήδη συνδυασμένο και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ» λέει η Αλιόνα Στεφανίδου, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα υφάσματα, προσπαθώντας να φτιάχνει λίγα κομμάτια, που δεν επαναλαμβάνονται.
 
Από τον χορό, στη διδασκαλία και στον σχεδιασμό ρούχων

Η Αλιόνα Στεφανίδου, που μεγάλωσε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, χόρευε από παιδάκι. Στους αγώνες λάτιν και ευρωπαϊκών χορών που συμμετείχε τα ρούχα ήταν ένα σημαντικό κομμάτι, αφού ο κάθε χορευτής ήθελε να ξεχωρίζει. Η μαμά της συχνά της έδινε να ράβει κουμπιά, πούλιες και χάντρες και προσπαθούσε να τη μυεί στη διαδικασία της δημιουργίας των κοστουμιών της. Μάλιστα, στα 7 της έβαλε και εκείνη το χεράκι της για να φτιάξει το χορευτικό της ρούχο.

Το κοστούμι που δημιούργησε στην ηλικία των 7 

Τελειώνοντας το σχολείο ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει και μπήκε στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεχίζοντας όμως παράλληλα τον χορό, αυτή τη φορά ως δασκάλα. Στο πλαίσιο της διδασκαλίας, αλλά και της προπόνησης αγωνιστικών ομάδων, σχεδίαζε συχνά τα κοστούμια των παιδιών, καταλαβαίνοντας πόσο πολύ της άρεσε η διαδικασία αυτή. Έτσι, όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο, και παρόλο που ήξερε ήδη να φτιάχνει χορευτικά κοστούμια, αποφάσισε να σπουδάσει πατρονίστ και μοντελίστ σε μια γνωστή σχολή, με σκοπό να μπει επαγγελματικά και με τον σωστό τρόπο στον χώρο. Λίγο καιρό μετά δημιούργησε την επιχείρησή της και άνοιξε το ατελιέ της στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, ξεκινώντας με αυτό που ήξερε καλά, τα χορευτικά κοστούμια. Σύντομα όμως η ανάγκη της να ντύσει την καθημερινή γυναίκα την έκανε να προχωρήσει στον σχεδιασμό και άλλων ρούχων, καθημερινών και βραδινών, αλλά και νυφικών, αφού είχε σχεδιάσει ήδη και το δικό της. Μάλιστα, με κάθε ευκαιρία περνά την παράδοση στα ρούχα της ιδωμένη από μια σύγχρονη οπτική, καθώς από παιδάκι, όταν μεγάλωνε ως Ελληνίδα στο εξωτερικό, την κουβαλούσε πολύ έντονα μέσα της.  



Πλέον δεν ασχολείται με τον χορό, όμως η πειθαρχία, η οργανωτικότητα και η μεθοδικότητα που της χάρισε, μαζί με τον αέρα του καλλιτέχνη, τη βοήθησαν στο νέο της επαγγελματικό δρόμο. Άλλωστε, παραμένει coach για τους συνεργάτες της, συχνά αυστηρή και απαιτητική, με καλό μάτι για την λεπτομέρεια.

Αλιόνα Στεφανίδου 

«Όταν είδα το πρώτο μου χορευτικό ρούχο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα. Επίσης, η πρόσφατη συνεργασία μου με την Κατερίνα Στικούδη, για την οποία δημιούργησα ένα ρούχο, που έχει όμως και συνέχεια, ήταν επίσης ένας σημαντικός σταθμός στα πρώτα μου βήματα» λέει η Αλιόνα Στεφανίδου.