Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για την τουρκική ισχύ στο Αιγαίο

Η πραγματικότητα για τη δύναμη κρούσης των Τούρκων στο Αιγαίο και οι δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας που δεν (φαίνεται να) ανησυχούν τον Ερντογάν.

Πολύ πιο περιορισμένης κλίμακας από ό,τι φημολογείται είναι η δύναμη κρούσης των Τούρκων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, απέχει πολύ από το να θεωρείται  ανεξάντλητη, όπως τη διαφημίζει η Άγκυρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται και μικρή. Συγκεκριμένα, αποτελείται από επτά φρεγάτες, μια κορβέτα κι ένα πετρελαιοφόρο που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση για να τους εφοδιάζει με καύσιμα. Όλα τα υπόλοιπα σκάφη είναι μικρής δυναμικότητας και κατ επέκταση, ισχύος.

Την ίδια ώρα, η Moody's επιμένει ότι η τουρκική οικονομία, αργά ή γρήγορα, θα καταφύγει στην προστασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σε μια αναλυτική εσωτερική έκθεση της, εξηγεί μάλιστα γιατί είναι εξίσωση με πολλούς αγνώστους και – ουσιαστικά - χωρίς λύση. Γεγονός το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν και τους μαξιμαλιστικούς στόχους του. Γι αυτό και εξακολουθεί να κινείται, όπως κινείται, σε μια ευρύτερη περιοχή, που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ως το Ιράκ και την Λιβύη.

Όλα τα παραπάνω, εννοείται ότι δεν διαφεύγουν την προσοχή της Αθήνας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζεται. Ως γνωστόν, βρίσκεται σε εξέλιξη εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αν και το Παρίσι, εξαιτίας ακριβώς αυτού του προγράμματος, τελευταία, δεν είναι και τόσο «ζεστό» απέναντι στην Αθήνα. Κάτι οι πολλές συνεννοήσεις Μητσοτάκη – Μέρκελ, κάτι η σφήνα των Αμερικανών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και κάτι το γενικότερο κλίμα για τις γαλλικές φρεγάτες που πάνε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση, χαλάνε κάπως το κλίμα.