Skip to main content

Αλήθειες και μύθοι για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων

Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων». Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια;

Γράφουμε και ξαναγράφουμε για τις συντάξεις. Κι αυτό γιατί μας λένε και μας ξαναλένε από την κυβέρνηση ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης τους» ή ότι «έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη μη εφαρμογή», αφού «είμαστε κυρίαρχο κράτος» και «είμαστε εμείς που αποφασίζουμε πλέον». Πού βρίσκεται η αλήθεια, για να μην το ...ταλαιπωρούμε άλλο;

Λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει όντως θέσει ζήτημα μη εφαρμογής του μέτρου, το οποίο η ίδια είχε δεχθεί να ενταχθεί στη συμφωνία που είχε υπογράψει με τους θεσμούς το περασμένο καλοκαίρι. Εχει καταθέσει μια σειρά επιχειρημάτων, για τον σκοπό αυτό, που ξεκινούν από τον χαρακτήρα του μέτρου και φτάνουν ως την οικονομική – δημοσιονομική δυνατότητα που έχει πλέον η χώρα για να αντέξει τη μη τήρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Το πρόβλημα είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο συνομιλούν, σχετικά με το ζήτημα, συνεχώς με τους ίδιους, κυρίως στην Κομισιόν, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τους χτυπούν ενθαρρυντικά την πλάτη, λέγοντας τους «μην ανησυχείτε, όλα γίνονται». Όμως, δεν τους διευκρινίζουν ότι δεν θα είναι αυτοί που θα πάρουν την τελική απόφαση. Δυστυχώς, αυτή ανήκει στο Eurogroup που ελέγχεται από το Βερολίνο. Και το τελευταίο, προς το παρόν, δεν έχει συναινέσει επ' ουδενί στη μη εφαρμογή του μέτρου των μειώσεων.

Αντιθέτως, η πίεση που ασκείται από την γερμανική πολιτική ελίτ – σε αυτή τη φάση – κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η καγκελάριος Μέρκελ σε αυτή τη φάση τουλάχιστον είναι εξαιρετικά αδύναμη πολιτικά, μάλλον δεν συνάδει υπέρ της άποψης που εκφέρεται με μεγάλη ευκολία στην Αθήνα ότι «η δουλειά είναι τελειωμένη».