Skip to main content

Αλλαγές στον ΠΚ για σεξουαλικά εγκλήματα - Και πάλι κακούργημα η αιμομιξία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική βία κατά ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία σε οποιαδήποτε μορφή ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μετέχοντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα «ατιμωρησία στον 21ο αιώνα» (Fight Impunity) στην οποία έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν και οι τρεις πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ανακοίνωσε ότι στο εξης το έγκλημα της αιμομιξίας δηλαδή της σεξουαλικής συνέρευσης στενών συγγενών, θα είναι κακούργημα καθώς με την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019 είχε γίνει πλημμέλημα.

Επίσης ο υπουργός εξήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα (σεξουαλικά και άλλα) κατά ανηλίκων. Συγκεκριμένα, την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος, καθώς και την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν για τα θέματα της ατιμωρησίας και της ανάγκης του ελέγχου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Επίσης έλαβαν μέρος η βουλευτής Αννα Καραμανλή και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαρία Γαβουνέλη.

Πηγή: Καθημερινή