Skip to main content

Αλλάζει όνομα ο ΣΒΒΕ για να γίνει Κοινωνικός Εταίρος

Οι βασικές αλλαγές στο καταστατικό του ΣΒΒΕ που επιβάλλονται από το καθεστώς του Κοινωνικού Εταίρου και στην ουσία αλλάζουν το χαρακτήρα του Συνδέσμου

Η απάλειψη του χαρακτηρισμού «Βορείου Ελλάδος» από τον τίτλο και η δυνατότητα εγγραφής μελών από ολόκληρη την Ελλάδα, η αύξηση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου,  και η θεσμοθέτηση «συμβουλίου πρώην προέδρων» είναι ορισμένες από τις βασικές αλλαγές στο καταστατικό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που θα προτείνει η διοίκηση του Συνδέσμου στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου διμήνου του 2019. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις επί των προτάσεων το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου, ώστε εάν τα χρονικά περιθώρια το επιτρέψουν η Έκτακτη Γενική Συνέλευση να γίνει εντός του Ιανουαρίου.

Χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση του σημερινού προέδρου ΣΒΒΕ Αθανάσιου Σαββάκη με τους πρώην προέδρους του Συνδέσμου Βασίλη Πανούτσο, Νίκο Ευθυμιάδη, Βασίλη Τακά, Δημήτρη Συμεωνίδη, Γιώργο Μυλωνά και Νίκο Πέντζο, οι οποίοι συζήτησαν επί μακρόν τις λεπτομέρειες της μετεξέλιξης του ΣΒΒΕ, υπό το πρίσμα της ανάδειξης του σε επίσημο Κοινωνικό Εταίρο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Hyatt, ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 10.30 το βράδυ με ελαφρύ δείπνο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές αλλαγές στο καταστατικό του ΣΒΒΕ, που επιβάλλονται από το καθεστώς του Κοινωνικού Εταίρου και στην ουσία αλλάζουν το χαρακτήρα του Συνδέσμου θα είναι οι ακόλουθες:

1.    Μετονομασία. Προκειμένου ένας φορέας να έχει καθεστώς επίσημου Κοινωνικού Εταίρου, ώστε να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, αλλά και να έχει τα έσοδα που προβλέπει η νομοθεσία, οφείλει να έχει εθνική εμβέλεια. Αυτό σημαίνει ότι από τον τίτλο του ΣΒΒΕ θα απαλειφθεί το δεύτερο «Β», που σηματοδοτεί τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς η έδρα να φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Το πιο πιθανό είναι το νέο όνομα να είναι Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), αλλά στο τραπέζι υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις που θα περιγράφουν τον πανελλαδικό ρόλο στη βιομηχανία. Για παράδειγμα Ένωση Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ή κάτι ανάλογο. Εννοείται ότι με τη νέα του ονομασία ο σημερινός ΣΒΒΕ θα μπορεί να εγγράψει μέλη απ’ όλη την Ελλάδα, κάτι άλλωστε που ήδη συμβαίνει, καθώς μετά την ψήφιση του νόμου για τον Κοινωνικό Εταίρο στα μητρώα του έχουν καταχωρηθεί βιομηχανίες από την Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα.

2.    Θητεία προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου. Σήμερα η θητεία των οργάνων του ΣΒΒΕ είναι διετής και με την αλλαγή θα γίνει τριετής. Ανοιχτό παραμένει εάν θα υπάρχει ανώτερος καθορισμένος αριθμός δύο ή τριών θητειών, κάτι που είναι εξόχως πιθανόν. Οι παλαιοί πρόεδροι φέρονται να συμφωνούν ότι σε αυτά τα πρώτα βήματα του «νέου» Συνδέσμου θα πρέπει να συνεχίσει να ηγείται ο Θάνος Σαββάκης. Η τρίτη διετής θητεία Σαββάκη εκπνέει το Μάιο του 2019, οπότε αναμένεται να επανεκλεγεί για τρία χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2022.

3.     Συμβούλιο Προέδρων. Το άγραφο έθιμο να έχουν οι πρώην πρόεδροι του ΣΒΒΕ συμβουλευτικό ρόλο στα θέματα του Συνδέσμου αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο νέο καταστατικό. Σύμφωνα με την υπό διαμόρφωση πρόταση, το Συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε ο ρόλος του να είναι ενεργός και ουσιώδης στην υποστήριξη του εκάστοτε προέδρου. Όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα άτυπα το συμβούλιο των παλαιών προέδρων θα συμβάλλει στη διαδοχή στην προεδρία του Συνδέσμου. Θα κρίνει και θα εγκρίνει τις πιθανές υποψηφιότητες. Στη χθεσινή συζήτηση μπήκε, μάλιστα, ο προβληματισμός για τις διοικητικές εξελίξεις στον πανελλαδικής εμβέλειας Σύνδεσμο, καθώς η επιθυμία είναι η διοίκηση να εξακολουθήσει να «ακουμπάει» στη Βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδειξη του ΣΒΒΕ σε επίσημο κοινωνικό εταίρο προϋποθέτει δύο ακόμη βήματα:
Πρώτον, την εγγραφή ως μέλος σε διεθνείς εργοδοτικούς και βιομηχανικούς οργανισμούς, ώστε να έχει απευθείας επαφή με τι διεθνείς –κυρίως ευρωπαϊκές- εξελίξεις.
Δεύτερον, τη δημιουργία Ινστιτούτου Ερευνών και Τεκμηρίωσης, το οποίο –σύμφωνα με το σχεδιασμό- θα στελεχωθεί με επιστημονικό δυναμικό από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα εδρεύει.