Skip to main content

Αλλάζει στρατηγική η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Ποιο είναι το σχέδιο

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters, έχοντας γνώση σε σχετικό προσχέδιο εγγράφου που επεξεργάζεται η Κομισιόν, δείχνει στροφή 180 μοιρών.

Σε νέα φάση, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκε πριν από 2 χρόνια, μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα διαχείρισης της πανδημίας.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters, έχοντας γνώση σε σχετικό προσχέδιο εγγράφου που επεξεργάζεται Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φανερώνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων η ΕΕ είναι έτοιμη να εισέλθει σε νέα φάση, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκε πριν από 2 χρόνια, που θα κυριαρχεί ο στοχευμένος έλεγχος ενώ η αντιμετώπιση του κορονoϊού θα είναι παρόμοια με την παρακολούθηση της γρίπης.

Η περίοδος των ανακοινώσεων μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έχουμε περάσει σε μια σταδιακή πτώση των κρουσμάτων και της μείωσης του αριθμού θανάτων που συνδέονται με την COVID-19.

«Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μεταβαίνοντας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο μοντέλο» αναφέρει το προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

Το σχέδιο

Το έγγραφο δεν είναι δεσμευτικό και συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις ότι «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει» πιθανότατα με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες», σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Το προσχέδιο ετοίμασε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη. Συνιστά στις κυβερνήσεις να παραμείνουν προσεκτικές και να είναι έτοιμες να επιστρέψουν στα έκτακτα μέτρα εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση και ότι απαιτείται νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση της πανδημίας με την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τρόπων ανίχνευσης εστιών.

«Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν νέες στρατηγικές testing ώστε να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμες ενδείξεις για τις επιδημιολογικές τάσεις.

Σε πρώτο πλάνο (για testing) περνούν οι λεγόμενες ομάδες προτεραιότητας συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά σε κρούσματα, των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και του ιατρικού προσωπικού και άλλων που βρίσκονται σε τακτική επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς.

«Ο στόχος της επιτήρησης δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων, αλλά μάλλον στην απόκτηση αξιόπιστων εκτιμήσεων για την ένταση της μετάδοσης στην κοινότητα, τον αντίκτυπο της σοβαρής νόσησης και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρει το έγγραφο.

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, στο οποίο περιορισμένος αριθμός επιλεγμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει και μοιράζεται σχετικά δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητα για την καταπολέμηση του COVID-19, αναφέρει το έγγραφο, συνιστώντας στα κράτη να εξετάσουν στρατηγικές για την ενίσχυση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.