Skip to main content

Αλλάζουν οι κανόνες ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Από σήμερα χρεώνεται ΦΠΑ σε όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην EE, ακριβώς όπως και για τα εμπορεύματα που πωλούνται από επιχειρήσεις της ΕΕ.

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρεώνεται ο ΦΠΑ στις διαδικτυακές πωλήσεις, είτε οι καταναλωτές αγοράζουν από εμπόρους εντός είτε εκτός της ΕΕ θα εισαχθούν από 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα, τα εμπορεύματα που εισάγονται στην EE και αποτιμώνται σε λιγότερο από 22 ευρώ από εταιρείες εκτός EE απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωση του ΚΕΠΚΑ, από την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, η απαλλαγή αυτή αίρεται έτσι ώστε να χρεώνεται ΦΠΑ σε όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην EE, ακριβώς όπως και για τα εμπορεύματα που πωλούνται από επιχειρήσεις της ΕΕ.

Στην ίδα ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μελέτες και εμπειρίες έχουν δείξει ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της απαλλαγής, καθώς αδίστακτοι πωλητές από χώρες εκτός EE προβαίνουν σε παραπλανητική επισήμανση αποστολών εμπορευμάτων, π.χ. έξυπνων τηλεφώνων, προκειμένου να επωφεληθούν από την απαλλαγή. Το κενό αυτό επιτρέπει στις εν λόγω εταιρείες να υποσκελίσουν τους ανταγωνιστές τους στην EE και κοστίζουν στα δημόσια ταμεία της EE περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε απάτες, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους άλλους φορολογούμενους.