Skip to main content

Αλλάζουν εικόνα τα πάρκα της Θεσσαλονίκης - Πρασινίζει η Ναυαρίνου

Την εικόνα των πάρκων της πόλης αλλάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης - Σχέδιο για νέο πάρκο σε έκταση 15 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίων Πάντων

Νέα συστήματα άρδευσης στα μεγάλα παρτέρια που βρίσκονται κατά μήκος του πεζόδρομου της Δημητρίου Γούναρη, της γνωστής Ναυαρίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τοποθετηθούν από τα συνεργεία του εργολάβου τις επόμενες ημέρες.

Μόλις τοποθετηθούν τα νέα συστήματα άρδευσης, θα ακολουθήσουν οι φυτεύσεις έτσι ώστε ο πεζόδρομος να πρασινίσει και τα ξερά και άγονα πάρκα να μεταμορφωθούν σε πράσινα, γεμάτα λουλούδια, αλλάζοντας την αισθητική και βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες, σε μια περιοχή που... βρίθει από τσιμέντο. Ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στα παρτέρια παρακείμενων πεζοδρόμων με τον κεντρικό άξονα της Δημητρίου Γούναρη.

«Η αρχική μελέτη που είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ είχε κάποιο πρόβλημα, την τροποποιήσαμε, θα βάλουμε ένα άλλο σύστημα άρδευσης. Η τροποποίηση εγκρίθηκε, πέρασε από τη διαχειριστική αρχή και τώρα υλοποιούμε» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μάκης Κυριζίδης στη Voria.gr. Ο ίδιος επισήμανε ότι η διάρκεια του έργου θα είναι 12 μήνες.

Να σημειωθεί ότι το πρασίνισμα των παρτεριών εντάσσεται στην ευρύτερη ανάπλαση της Δημητρίου Γούναρη, ένα έργο με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – Δ. Γούναρη, με προϋπολογισμό πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η μελέτη μεταξύ άλλων προβλέπει να τοποθετηθούν νέες πλάκες σε όλη τη Ναυαρίνου, να κατασκευαστεί νέα παιδική χαρά στην πλατεία, να αναβαθμιστεί ο φωτισμός, να γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων και να μετατραπούν οι οδοί Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε ήπιας κυκλοφορίας.

Πάρκο στην Αγίων Πάντων

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος αναφέρει στη Voria.gr ότι πέρα από την ανάπλαση της Δ. Γούναρη ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα βελτίωσης και αναβάθμισης πάρκων σε όλη τη Θεσσαλονίκη, με τις παρεμβάσεις να έχουν γίνει ήδη σε ένα μεγάλο ποσοστό.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσει η κατασκευή ενός πάρκου στην οδό Αγίων Πάντων. Πρόκειται για μια έκταση περίπου που ανήκει στον δήμο περίπου 15 στρεμμάτων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις μελέτες και προχωράμε», σημειώνει.

Ευρύτερα για το θέμα των πάρκων ο κ. Θεοτοκάτος επισημαίνει: «Όλα τα πάρκα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη θα τα τακτοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Φτιάξαμε το παρκάκι στην Κλείσβου, στην πλατεία του Κουλέ Καφέ, εκεί που είναι η βιβλιοθήκη, και επιπλέον αποκλείσαμε τον χώρο ώστε να μην είναι προσβάσιμος στα αυτοκίνητα για να τον μετατρέπουν σε πάρκινγκ. Αναβαθμίσαμε το πάρκο με φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και αρωματικών φυτών στους Κήπους του Πασσά. Τους τελευταίες 3-4 μήνες έχουν γίνει παρεμβάσεις σε αρκετά πάρκα και θα συνεχίσουμε».

Ο κ. Θεοτοκάτος απευθύνει έκκληση στους δημότες να προστατεύουν και να σέβονται τον δημόσιο χώρο και τα πάρκα: «Πρέπει ο κόσμος και ειδικά οι αδιάφοροι και οι μπαχαλάκηδες να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να καταστρέφουν ό,τι φτιάχνει ο δήμος».

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι το παράδειγμα της πρωτοβουλίας των κατοίκων της Αλεξάνδρου Σβώλου που καθάρισαν το περασμένο Σάββατο χώρο μεταξύ Αγαπηνού και Μιχαήλ, πίσω από τον ιερό ναό της Υπαπαντής, ο οποίος είχε μετατραπεί σε εστίας μόλυνσης, πρέπει να βρει μιμητές. «Εάν το 10% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είχαν αυτό το ενδιαφέρον, θα κάναμε τη Θεσσαλονίκη μας την ομορφότερη πόλη του κόσμου», τονίζει.