Skip to main content

Νέο άλμα 39% σήμερα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας - Πού οφείλεται η άνοδος

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κάνει σήμερα Δευτέρα άλμα 39% στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άλμα 39%, στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνει σήμερα Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της προημερήσιας αγοράς. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μείγματος παραγωγής. Συνδέεται, δηλαδή, με το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου τον Μάρτιο, το οποίο θα «περάσει» στο κόστος των ηλεκτροπαραγωγών κατά τον τρέχοντα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το φυσικό αέριο επανήλθε ως κυρίαρχο συστατικό του ενεργειακού μείγματος (με ποσοστό 44,3%), ενώ και η σύζευξη της εγχώριας αγοράς με την Ιταλία (όπου η μέση τιμή ανέρχεται σήμερα στα 348 ευρώ/MWh) είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Συγκεκριμένα, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6% της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή. Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο 44,3 % της ζήτησης έναντι 16,4 % χθες.

Σε χαμηλά επίπεδα (3,3 %) διαμορφώνεται η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Αρνητικά επηρεάζει και η ανησυχία που προκαλεί στην αγορά η απαίτηση από ρωσικής πλευράς για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές και στη γειτονική Ιταλία (348,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα) με την οποία είναι συνδεδεμένη η ελληνική αγορά και στην Ελβετία τα 349,39 ευρώ. Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει στενότητα εφοδιασμού εξαιτίας αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης παραγωγής από τα πυρηνικά η τιμή του ρεύματος φθάνει στα 551,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης από την αγορά αύριο Τρίτη η ανακοίνωση των κερδών της ΔΕΗ, σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ύπαρξης των λεγόμενων "ουρανοκατέβατων κερδών" στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που εφαρμόζει για τους πελάτες της τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από την λειτουργία της αγοράς.