Skip to main content

Αλβανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Μάχη διασωστών στα χαλάσματα

Στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία - Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια κτηρίων - Αγωνία για τους αγνοούμενους.

Τους 21 έφθασαν οι νεκροί στην Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης. Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτηρίων, με τα κλιμάκια να έχουν διασώσει μέχρι στιγμής από τα χαλάσματα 42 άτομα.

Τουλάχιστον 600 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ θρίλερ επικρατεί σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων.

Τα περισσότερα κτήρια κατέρρευσαν ως επί το πλείστον στο Δυρράχιο και τα Τίρανα και ο εγκλωβισμός των ανθρώπων οφείλεται κυρίως στην ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος.

Δύο ομάδες της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στην Αλβανία για να βοηθήσουν στους απεγκλωβισμούς βρίσκονται στην πόλη Τουμάν.

Την ίδια ώρα αγωνία επικρατεί και για τους άστεγους, με τον στρατό της Αλβανίας να κατασκευάζει πρόχειρες σκηνές για την προσωρινή διαμονή τους.

Οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε πολλές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.

Πάνω από 180 μετασεισμοί

Μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν περί τους 180 μετασεισμούς. Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών, ενώ ο δεύτερος ισχυρότερος σημειώθηκε στις 14.14 και ανήλθε στους πέντε βαθμούς. Δεκάδες άλλοι κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4 βαθμών.

Πηγή φωτογραφίας: Florion Goga/Reuters