Skip to main content

Αμέλησε να δηλώσει 300.000 ευρώ ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης

Ήταν ένα «λάθος» του πρώην λογιστή του που ο υπουργός έσπευσε άμεσα να διορθώσει, όπως εξηγεί το περιβάλλον του - Η αξιοπιστία του έχει δεχτεί πλήγμα

Τρίζει η καρέκλα του υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, ο οποίος αμέλησε να δηλώσει έσοδα ύψους 300.000 ευρώ το 2019. Επιπλέον, έχει κατηγορηθεί από τα συνδικάτα των δικαστών για σύγκρουση συμφερόντων.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο γενειοφόρος υπουργός Μορετί ξέχασε να δηλώσει στην εφορία τα πνευματικά δικαιώματα από ένα θεατρικό έργο του, υπό τον τίτλο: «À la barre» .

Ήταν ένα «λάθος» του πρώην λογιστή του που ο υπουργός έσπευσε άμεσα να διορθώσει, όπως εξηγεί το περιβάλλον του, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πάντως, η αξιοπιστία και το κύρος του Γάλλου υπουργού φαίνεται να έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα τις τελευταίες ημέρες.

Την 1η Ιουλίου, ειδικές ομάδες της αστυνομίας έκαναν έφοδο στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αναζητήσουν με ειδικό κατεπείγον ένταλμα στοιχεία για υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μορετί κατηγορείται από τα συνδικάτα των δικαστών για σύγκρουση συμφερόντων μία υπόθεση που όπως φαίνεται πηγαίνει στα άκρα τις ήδη τεταμένες σχέσεις υπουργού και δικαστών .

Ο Ερικ Ντιπόν Μορετί, δικηγόρος στο επάγγελμα είναι ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε τον Ιούλιο του 2020 ο Μακρόν το «νευραλγικό » υπουργείο με στόχο να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα.

Οι προθέσεις του Μορέτι φάνηκαν από την αρχή όταν μέσα σε δύο μήνες απομάκρυνε περισσότερους από 10 ανώτατους δικαστές από τις θέσεις τους.

Τα επίσημα όργανα των δικαστών αντέδρασαν έντονα κατηγορώντας τον υπουργό για σύγκρουση συμφερόντων αλλά και στοχοποίηση δικαστών οι οποίοι είχαν αντιπαρατεθεί μαζί του στην νομική του καριέρα. Και ο ίδιος ο υπουργός είχε υποβάλλει αγωγή κατά των σωματείων την οποία όμως απέσυρε λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού.

Πηγή: protothema.gr