Skip to main content

Αμερικανοί για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Μ.Θάλασσας

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αποκάλυψε ο Κ. Καραμανλής

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει ιδιώτες επενδυτές στη δημιουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του Thessaloniki Summit που συνεχίζεται σήμερα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμανλής, υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικό consortium προκειμένου να επενδύσει στη διασύνδεση των λιμανιών ενώ από πλευράς της η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις να κάνει νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την εμπλοκή αυτή. «Πρέπει να σκεφτόμαστε out of the box», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός διευκρινίζοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας δημιουργεί δυσκολίες και καθυστερήσεις σε τέτοια μεγάλα έργα.

Είπε, μάλιστα, πως αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο σε 80 μήνες όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 40 μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρακτική αυτή είναι εναρμοσνισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και εφαρμόζεται στην Ιταλία ενώ ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο της Κρήτης.