Skip to main content

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Αποφοίτηση μαθητών παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Η παρουσία μου μαρτυρά τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με εξειδικευμένες γνώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς

Σεμνή και συγκινητική ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής», μπροστά από το επιβλητικό Princeton Hall. Ήταν η πρώτη αποφοίτηση μαθητών ΓΕΛ – ΕΠΑΛ από την εκδήλωση της πανδημίας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Η παρουσία μου μαρτυρά τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με εξειδικευμένες γνώσεις. Γνώσεις που σήμερα απουσιάζουν και καθιστούν, δυστυχώς, τη χώρα μας ουραγό στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη», είπε στην αρχή της ομιλίας του. Υπογράμμισε ότι τα εφόδια που έλαβαν οι μαθητές από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τους τοποθετούν σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων, στην προσπάθεια να επιτύχουν στη ζωή τους.

«Αποτελεί επιλογή της κυβέρνηση η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης, την προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, την μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων.

Έκανε αναφορά «στην εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή», διότι δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να καταστούν τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς. Απευθυνόμενος στους μαθητές τους κάλεσε να μην ξεχάσουν δύο πράγματα: «Τους δασκάλους σας, οι οποίοι σας μετέφεραν τις γνώσεις για τις οποίες θα τιμηθείτε στην τελετή αποφοίτησης, και τον τόπο που σας γέννησε και σας καλεί να τον υπηρετήσετε με τις γνώσεις που εδώ αποκτήσατε».

Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr. Jeff Lansdale δήλωσε περήφανος για τους μαθητές, τους γονείς τους και τους καθηγητές της Σχολής, οι οποίοι προετοιμάζουν σωστά τη νέα γενιά επιστημόνων και αγροτών. «Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα από άλλες γεωργικές χώρες είναι η ποιότητα. Αυτό που ξεχωρίζει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή από άλλα σχολεία είναι η σχέση με τη γη και η επαφή με τη φύση. Εδώ στη Σχολή, εδώ και λίγο καιρό, μιλάμε για το Έδαφος και τη Ψυχή: πώς το αγρόκτημα ενισχύει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και πώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το έδαφος να καλλιεργούν τη ψυχή τους», τόνισε. Όπως είπε, στόχος της Σχολής είναι να αλλάξει την πορεία των νέων ανθρώπων μέσα από την εκπαίδευση. «Να αλλάξουμε τη ζωή τους με σωστή καθοδήγηση. Είμαι σίγουρος ότι η εμπειρία σας εδώ άλλαξε και τη δική σας ζωή. Πολλά συγχαρητήρια σε εσάς και τους γονείς σας!», κατέληξε χειροκροτούμενος.

Ακολούθησαν οι αποχαιρετιστήριες ομιλίες των προέδρων των δεκαπενταμελών συμβουλίων του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ. Την παρουσίαση του Γενικού Λυκείου και την απονομή βραβείων στους καθηγητές και μαθητές που διακρίθηκαν έκανε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, Πάρης Πετράς. «Στο σχολείο μας δίνουμε έμφαση στην πολύπλευρη εκπαίδευση. Πάντα δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις με αντικείμενα επιστημονικά, πολιτιστικά, αθλητικά, προγράμματα που δίνουν γνώσεις και εμπειρίες σε σχέση με την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και επαφή με τον αγροδιατροφικό τομέα που αποτελεί την παράδοση της παρεχόμενης από την Αμερικανική Gεωργική Σχολή εκπαίδευσης», είπε. Ακολούθησε αντίστοιχη παρουσίαση του Επαγγελματικού Λυκείου και απονομή βραβείων από τον διευθυντή, Απόστολο Βουρκούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια βιώσατε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ωστόσο, δεν ήσασταν μόνοι. Όλη η κοινότητα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής βίωσε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις υπεύθυνα, με σύνεση, με αλληλεγγύη και αμοιβαία στήριξη. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε νέα εργαλεία και θετικές εμπειρίες».

Παρόντες στην τελετή αποφοίτησης έφοροι της Σχολής, επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά οι φίλοι και οι οικογένειες των μαθητών.