Skip to main content

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι Πρέσπες υπόδειγμα για όλα τα Βαλκάνια

«Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελώντας πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης»

Τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα των Βαλκανίων τονίζει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα-πρότυπο για την ομαλή, ειρηνική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων ή διαφορών στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ίσως η σημαντικότερη συμφωνία για τα Βαλκάνια μετά από αυτή του Ντέιτον», έλεγαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώνεται ο δυτικός προσανατολισμός των Βαλκανίων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Σε αυτό το πνεύμα, η αμερικανική διπλωματία δεν θα μπορούσε παρά να είναι ικανοποιημένη από τις θετικές δηλώσεις υπουργών της νέας κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους τη στρατηγική θέση της πόλης, εκτιμώντας ότι στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά και τις Πρέσπες η πόλη μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελώντας πυλώνα ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη Βαλκανική.

Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι και με τη νέα κυβέρνηση θα σημειωθεί περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης και συμμαχίας των δύο χωρών. Μάλιστα, δήλωναν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την ομαλή μετάβαση της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, κάτι, που, όπως ανέφεραν, εξηγεί γιατί η Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια αλλά και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών παραμένει θερμό για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Στα ραντάρ των Αμερικανών παραμένει η Αλεξανδρούπολη, τόσο για το λιμάνι όσο και για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG), η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό εμπορικό κόμβο.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, παρότι αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει, επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ειδικά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, ώστε να διευκολύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Θετική έκπληξη προκάλεσε, πάντως, στην αμερικανική διπλωματία η μεγάλη ετοιμότητα που έδειξε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Φυσικά, ο ενεργειακός τομέας της χώρας μας, οι αγωγοί αλλά και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κρήτη, παραμένουν στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος με βασικό ζητούμενο τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρύτερης περιοχής. «Νέα Ελλάδα, νέες ευκαιρίες», λένε οι ίδιες πηγές, θέλοντας να καταδείξουν το πώς αντιμετωπίζει η Αμερική τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και εκφράζοντας μεγάλη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τονίζοντας βέβαια ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και επισημαίνοντας παράλληλα ότι τελικά η ακολουθούμενη πολιτική της Άγκυρας θα αποδειχθεί βλαπτική για τα ίδια τα τουρκικά συμφέροντα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, ειδικά μετά την πρωτοβουλία για τις θρησκευτικές ελευθερίες που έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.