Skip to main content

Άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με Βόρεια Μακεδονία ζητούν ευρωβουλευτές

«Οι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της διαδικασίας συμφιλίωσης στην περιοχή», αναφέρουν.

Κριτική στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόφαση να αναβάλει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία ασκούν ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία).

«Η αποτυχία των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εγκρίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, καθυστερώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ιεράρχηση των μονομερών συμφερόντων έναντι μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να υπερκεραστούν οι διαφορές στέλνει λάθος μήνυμα στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αδιέξοδο, με στόχο ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι δύο ευρωοβουλευτές.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, η επίτευξη ομοφωνίας στο Συμβούλιο διακόπηκε από το βέτο της Βουλγαρίας.

«Οι περαιτέρω καθυστερήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά τις προσπάθειες της υποψήφιας χώρας για προσέγγιση της ΕΕ, μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οφέλη της διαδικασίας συμφιλίωσης στην περιοχή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ευρωβουλευτές.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα όσον αφορά τις θεμελιώδεις δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καλούμε όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας και την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, σύμφωνα με μια προβλέψιμη, αντικειμενική και αξιοκρατική μεταρρυθμισμένη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ. Η διεξαγωγή της πρώτης επίσημης διακυβερνητικής διάσκεψης έως το τέλος του 2020 θα αποτελούσε σαφές αποτέλεσμα ενός τέτοιου διαλόγου», καταλήγουν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.