Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λαγκαδάς με εντολή Τζιτζικώστα

Επί τόπου η Βούλα Πατουλίδου για τον συντονισμό των δράσεων της επόμενης μέρας στην περιοχή ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κηρύχθηκε ο δήμος Λαγκαδά, μετά τη νεροποντή και τις μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλη την περιοχή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται στον Λαγκαδά η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των καταστροφών της θεομηνίας.

Η αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται στην περιοχή με τον προιστάμενο της Διεύθυνσης Αυτοτελούς Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη και τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχμαζίδη, όπου συντονίζουν τις δράσεις της επόμενης μέρας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η κ. Πατουλίδου παρακαλεί τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, όσο ο χείμαρρος καθιστά την κυκλοφορία αδύνατη.

Η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ είχε θέσει τους φορείς που εμπλέκονται στα έργα και τις δράσεις σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει σχεδιασμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική έχει απεγκλωβίσει 17 άτομα και οι καταστροφές είναι τεράστιες.

«Κύριο μέλημα να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία»

Μιλώντας στο Radio North 98,0 ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Μπάμπης Στεργιάδης, επισήμανε: «Ήδη προχωρήσαμε τις διαδικασίες, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε συνεννόηση και με τον δήμο Λαγκαδά και με την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, έτσι ώστε μέχρι το μεσημέρι να συγκεντρώσουμε ο,τι χρειάζεται από τις τεχνικές υπηρεσίες».

Περιέγραψε ότι έπεσε πολύ μεγάλος όγκος βροχής, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. «Στείλαμε δέκα συνεργεία αντλητικών μηχανημάτων έργου και χωματουργικά, τα οποία δουλεύουν από τις έξι το πρωί στους καθαρισμούς των οδικών δικτύων από φερτά υλικά. Μέχρι το μεσημέρι θεωρούμε ότι θα έχουμε δώσει όλα τα οδικά δίκτυα σε κυκλοφορία», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Ταχματζίδης σημείωσε ότι αυτήν την ώρα η διοίκηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συντάσσει αίτημα, ώστε να κηρυχθεί ο δήμος Λαγκαδά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξήγησε ότι εκτίμηση της έκτασης των ζημιών δεν μπορεί να γίνει σήμερα γιατί αυτή τη στιγμή «κύριο μέλημά μας είναι πώς θα αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και η απάντληση υδάτων από τα σπίτια που πλημμύρισαν». «Έχουμε δουλειά μπροστά μας και από το βράδυ περιμένουμε νέα καιρικά φαινόμενα», κατέληξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 150.000 ευρώ για τους δήμου Λαγκαδά και Βελβεντού Κοζάνης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δύο περιοχές.