Skip to main content

Αναχώρησαν με προορισμό την Πορτογαλία 14 ασυνόδευτα ανήλικα

Τα παιδιά συνόδευσε εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Ηρακλής Μοσκώφ.

Αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Πορτογαλία 14 ασυνόδευτα παιδιά (8 αγόρια από το Αφγανιστάν, 4 από το Πακιστάν, 1 από το Μπαγκλαντές και 1 από τη Νιγηρία), στο πλαίσιο του προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης.

Κατά τη διαδικασία αναχώρησης, τα παιδιά συνόδευσε εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Ηρακλής Μοσκώφ.

Το Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης για ασυνόδευτους ανηλίκους, αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2020, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της European Commission, τη συνεργασία Κρατών-Μελών της ΕΕ και άλλων χωρών και την άμεση συμβολή της Υπηρεσίας Ασύλου, διεθνών φορέων, όπως ο IOM Greece, και UNHCR GREECE, του EU Agency for Asylum - EUAA και της ΜΕΤΑδραση - METAdrasi.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αξιών, δεκατρία κράτη-μέλη έχουν γίνει αρωγοί, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ασφαλή μεταφορά, υποδοχή και φιλοξενία 1.194 ασυνόδευτων ανηλίκων από την έναρξη του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό, η Πορτογαλία έχει δεχτεί συνολικά 213 ασυνόδευτα παιδιά.