Skip to main content

Αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το κανόνι στο Ζαγκλιβέρι

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν προ ολίγου οι βουλευτές Αραχωβίτης, Αυγέρη, Φάμελλος για το υπόθεση στο Ζαγκλιβέρι

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για κανόνι που βάρεσε επιχειρηματίας του Ζαγκλιβερίου, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος αγροτών αλλά και προμηθευτών του, κατέθεσαν προ ολίγου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, Θεοδώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος.

Διαβάστε: Ζαγκλιβέρι: Ο εξαφανισμένος επιχειρηματίας έδωσε σημεία ζωής, αλλά όχι χρήματα

Στην αναφορά τους οι τρεις βουλευτές επικαλούνται επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών την οποία είχε αποκαλύψει προ ημερών η Voria.gr. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «μεγάλη επιχείρηση ζωοτροφών και δημητριακών με έδρα το Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά «έβαλε ξαφνικά λουκέτο» τον περασμένο Νοέμβριο αφήνοντας απλήρωτα χρέη εκατομμυρίων προς παραγωγούς και προμηθευτές της Θεσσαλονίκη, των Σερρών, διαφόρων περιοχών της Θεσσαλίας, αλλά και προς τον ίδιο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βασιλικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγωγοί δημητριακών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών έχουν δώσει το σύνολο της παραγωγής τους σε κριθάρι στον εν λόγω επιχειρηματία, καταλήγοντας να έχουν μόνον ακάλυπτες επιταγές και ανεξόφλητα τιμολόγια».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, την οποία επισυνάπτουν στην αναφορά τους οι τρεις βουλευτές, «μέρος του προβλήματος καλείται να διαχειριστεί και ο ίδιος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βασιλικών καθώς σε αυτόν καταλήγει μεγάλο μέρος των ακάλυπτων επιταγών για την αγορά σπόρων και λιπασμάτων από τους παραγωγούς και που αντίστοιχα έχουν μεταβιβασθεί σε προμηθευτές του, όπως και στο Σωματείο Ακτημόνων Καλλιεργητών Βασιλικών (μέλη του καλλιεργούν 1.600 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας). Επειδή, έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά σε παραγωγούς και προμηθευτές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης».

Στην αναφορά τους οι τρεις βουλευτές σημειώνουν ότι:
- Επειδή, δεκάδες προϋπολογισμοί, αγροτικοί και οικογενειακοί, χάθηκαν όπως και η παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς καταστράφηκε εξαιτίας της αφερεγγυότητας ενός επιχειρηματία.
- Επειδή, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βασιλικών που εδώ και δεκαετίες στηρίζει έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή.
- Επειδή, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών – προμηθευτών, αλλά και να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για την εγγύηση της καταβολής οφειλόμενων αμοιβών από επιχειρηματίες.