Skip to main content

Αναγνωστόπουλος: Εάν χρειαστεί, νέα παρέμβαση κυβέρνησης για τις ανατιμήσεις

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επισήμανε ότι το κύμα ανατιμήσεων προκαλείται από τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια.

Στον παροδικό χαρακτήρα των ανατιμήσεων στην αγορά αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σήμερα το απόγευμα και σημείωσε ότι αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο πρωθυπουργός, τότε θα παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση.

Πάντως, συνέχισε ο ίδιος, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη της αγοράς.

Σχετικά με το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά που προκαλείται και από τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης κι αυτό δημιουργεί κάποιες επιβαρύνσεις. Πρόσθεσε όμως ότι οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα δεν οφείλονται μόνο στο κόστος ενέργειας αλλά και στο άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, λόγω του ότι η προσφορά δεν έχει την ελαστικότητα της ζήτησης, αλλά, συνέχισε ο ίδιος, όπως φαίνεται στους δείκτες ανάπτυξης περιμένουμε την αποκλιμάκωση σε σχέση με αυτό τον παράγοντα μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο πρωθυπουργός, θα παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και του ειδικού φόρου καυσίμων, ενώ σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ενεργειακό κόστος υπογράμμισε ότι τα μέτρα δεν αφορούν τη μεσαία και υψηλή τάση.

Επανέλαβε την πρόταση για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και πρότεινε, σχετικά με τη χρηματοδότηση, να αυξηθούν οι κρατικές εγγυήσεις για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση.