Skip to main content

Αναγνωστόπουλος: Ένας αριθμός ηλεκτρονικού μητρώου για όλα

Τι ανέφερε στο Thessaloniki Tax Forum ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Για τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επισημαίνοντας πως σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί στο προσεχές διάστημα η διαλειτουργικότητα όλων των μητρώων του Δημοσίου, μέσω της πλατφόρμας της γραμματείας.

Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο πλαίσιο του 11ου Thessaloniki Tax Forum, η διαλειτουργικότητα προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνεται σε μια και μόνο υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιολογητικά που θέλει και αυτό να επιτυγχάνεται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα.

Με γνώμονα το σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα αλλά κυρίως την εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και εργαοτωρών, θα υπάρχει ένας αριθμός μητρώου και ο πολίτης θα ταυτοποιείται μια φορά, σε ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του και θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, καθώς η Γραμματεία έχει ενσωματώσει όλες τις κεντρικές υποδομές όλων των φορέων.

«Το κράτος αρχίζει να μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, τους πολίτες, διασταυρώνει και πιστοποιεί», σημείωσε προσθέτοντας ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί η μοναδική ηλεκτρονική ταυτοποίηση του πολίτη, που θα καθιστά αδύνατο να κλαπούν στοιχεία του από μια δημόσια υπηρεσία, αλλά θα αυτά θα είναι συγκεντρωμένα και πλήρη.

«Θα είναι ο ίδιος πολίτης σε όλα τα μητρώα», ανέφερε δίνοντας παραδείγματα όπου συχνά συμβαίνουν λάθη ή ελλείψεις, όπως στις περιπτώσεις διαζυγίου, όπου σε ορισμένες υπηρεσίες ο πολίτης φαίνεται ακόμα παντρεμένος, ενώ με την ενσωμάτωση όλων των ηλεκτρονικών υποδομών σε μια ενιαία πλατφόρμα, αυτό δε θα συμβαίνει.

«Πιο εύκολα πετυχαίνει κανείς όταν εργάζεται μαζί πάρα χώρια. Ως Έλληνες πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δουλέψουμε μαζί αλλά αν το πετύχουμε, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος