Skip to main content

Ανακάμπτουν τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.

Θετικά αντέδρασαν τα ελληνικά ομόλογα στην απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές τους μετά το τέλος του προγράμματος πανδημίας, καθ' υπέρβαση του ορίου που θα ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα».

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία σημειωτέον δεν ήταν ομόφωνη καθώς οι λεγόμενοι ”σκληροί κεντρικοί τραπεζίτες»” που μετέχουν σε αυτό ζητούσαν την πιο δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομόλογων υποχώρησαν δραστικά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατρακύλησε έως το 1,12% από το 1,36% που κυμαίνονταν στις αρχές της εβδομάδος. Ανάλογη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των 5ετών ομολόγων στο 0,4% και των 15ετών στο 1,32%.

Αντιστοίχως αντέδρασαν και οι υπόλοιπες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ανακάμπτοντας από το ”σοκ” που είχαν υποστεί λίγο νωρίτερα όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδιαστικά αύξησε τα επιτόκια της.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό και ΑΕΠ στην ευρωχώνη

Εκτός από τις αποφάσεις τη ΕΚΤ για τη συνέχιση, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της κυρίως για τον πληθωρισμό επηρέασαν σημαντικά την κατεύθυνση της αγοράς. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 3,2% την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό το 2022 από 1,7% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Ενώ για το 2023 η πρόβλεψη αυξήθηκε οριακά στο 1,8% από 1,5%. Εφόσον οι προβλέψεις αυτές στην πορεία του χρόνου δείχνουν να επαληθεύονται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της πριν από το τέλος του 2022. Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη της για το 2022 στο 4,2% από 4,65 που ήταν τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα προβλέπει πλέον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 (2,9%) απ΄ ό,τι προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο (2,1%).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 329 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 151 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,20% από 1,31% που έκλεισε χθες έναντι -0,34% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,64% από 1,68%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1307 δολ. από τα 1,1284 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.