Skip to main content

ΑΝΑΚΕΜ: Έφτασε την ανακύκλωση των μπάζων σε ποσοστό ρεκόρ 95%

Τα απόβλητα ανακυκλώνονται στις μονάδες σε ποσοστό έως και 95% και αξιοποιούνται ξανά σε έργα υποδομής και ως υλικά επίχωσης.

Νέες μονάδες προσθέτει στο πανελλαδικό δίκτυό της η ΑΝΑΚΕΜ, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), τα γνωστά μπάζα. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε τη λειτουργία της και στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, συνεργαζόμενη με μία Μονάδα Ανακύκλωσης στην περιοχή της Αμαρύνθου. Πλέον το δίκτυο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. περιλαμβάνει ήδη 75 μονάδες ανακύκλωσης σε 12 Περιφέρειες και 33 Περιφερειακές Ενότητες (νομούς), ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο σε γεωγραφική εμβέλεια όσο και σε συνεργαζόμενες μονάδες.

Συγκεκριμένα υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν μονάδες ανακύκλωσης στους νομούς: Αττικής (4), Θεσσαλονίκης (11), Σερρών (4), Ημαθίας (1), Πέλλας (2), Πιερίας (1), Χαλκιδικής (9), Έβρου (2), Ξάνθης (2), Δράμας (3), Καβάλας (3 εκ των οποίων 1 στη Θάσο), Ροδόπης (1), Κοζάνης (1), Φλώρινας (1), Καστοριάς (1), Γρεβενών (1), Ιωαννίνων (1), Αχαΐας (2), Αιτωλοακαρνανίας (5), Λαρίσης (4), Εύβοιας (1), Φωκίδας (1), Λέσβου (3 εκ των οποίων 1 στη Λήμνο), Χίου (1), Ηρακλείου (1), Χανίων (3), Ρεθύμνου (1), Λασιθίου (2), Κέρκυρας (1), Κεφαλληνίας (1) και Ζακύνθου (1).

Την περίοδο 2013 - 2019 η ΑΝΑΚΕΜ διαχειρίστηκε 2.130.000 τόνους ΑΕΚΚ, με μέση ετήσια αύξηση 80%. Τα απόβλητα ανακυκλώνονται στις μονάδες σε ποσοστό έως και 95% και αξιοποιούνται ξανά σε έργα υποδομής και ως υλικά επίχωσης, κάτι που εντάσσει τη δραστηριότητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.

Η ΑΝΑΚΕΜ συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (ιδιώτες, εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων), με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής, Μεταφοράς και Προσωρινής Αποθήκευσης ΑΕΚΚ, για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων.

Καμπάνια ευαισθητοποίησης

Σημαντικό πεδίο της δραστηριότητας της ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων. Πρόσφατα ξεκίνησε την καμπάνια «Πού καταλήγουν τα μπάζα; Μπορείς να αλλάξεις την εικόνα!»

Συγχρόνως, παρακολουθεί και καταγράφει τα στοιχεία για την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ και συντάσσει απολογισμούς προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Επίσης λάβει από τον ΕΟΑΝ την ειδική επάρκεια για αποκατάσταση ανενεργών λατομείων.

Τον Φεβρουάριο 2019 η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. τιμήθηκε για τη δράση της με το βραβείο της κατηγορίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης VerdeTec.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η ΑΝΑΚΕΜ

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. παρέχει με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό υπηρεσίες στους παρακάτω τομείς:

1. Ενημέρωση ιδιωτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ, με ημερίδες, σεμινάρια για μηχανικούς κ.ά
2. Σύναψη συμβάσεων με τους υπόχρεους διαχειριστές, δηλαδή τους παραγωγούς των ΑΕΚΚ, για την ανακύκλωση των αποβλήτων τους.
3. Υποστήριξη και εποπτεία των υπόχρεων διαχειριστών για την ορθή διαλογή των αποβλήτων στο σημείο όπου παράγονται (διαλογή στην πηγή), καθώς και για τις δυνατότητες προσωρινής αποθήκευσης, μεταφοράς και επεξεργασίας τους.
4. Υποστήριξη και εποπτεία των συμβεβλημένων μονάδων επεξεργασίας ως προς τις διαδικασίες ανακύκλωσης που εφαρμόζουν.
5. Καθορισμό των ποιοτικών παραμέτρων των ανακυκλωμένων προϊόντων με στόχο την βέλτιστη αξιοποίησή τους.
6. Στήριξη των Δημόσιων Υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των στόχων για την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών και στην διαχείριση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών.
7. Σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών για τα θέματα εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ.
8. Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις για την προαγωγή της έρευνας στον τομέα παραγωγής και αξιοποίησης υλικών από ανακυκλωμένα ΑΕΚΚ.
9. Μελέτη και υλοποίηση έργων αποκατάστασης ανενεργών λατομείων, ως νέος τομέας δραστηριότητας μέσα στο 2019, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο.