Skip to main content

Ανακαίνιση σπιτιού: Τι θα πρέπει να προσέξετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων

Ποια τα σημαντικότερα λάθη σε μία ανακαίνιση και πώς αυτά μπορούν να αποφευχθούν-Ποιες είναι οι κινήσεις ματ για τη σωστή ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Η ανακαίνιση αποτελεί μία σειρά εργασιών που αναδιαμορφώνει και χαρίζει έναν νέο αέρα σε έναν χώρο, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, είτε για επαγγελματικό μέρος, είτε οποιαδήποτε οικία επιθυμούμε να ανανεώσουμε και να προσδώσουμε έναν διαφορετικό και καινούργιο τόνο.

Εν μέσω κρίσης και σε μια περίοδο που τα πάντα είναι ρευστά σε οικονομία και κοινωνία, ο κόσμος είναι συγκρατημένος στη διαχείριση των οικονομικών του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μπαίνει σε παύση. Νέα ζευγάρια θέλουν να χτίσουν το νέο τους σπίτι για να στεγάσουν τη νέα τους οικογένεια, όμως η κατασκευή κατοικίας από την αρχή είναι μια διαδικασία με μεγάλες απαιτήσεις σε χρόνο, κόπο αλλά και χρημα. Άλλοι πολίτες επιθυμούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας και να μετοικήσουν σε κάποια επαρχιακή πόλη όπου έχουν κάποιο παλιό ακίνητο. Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη του ανθρώπου να κατοικεί σε ένα νέο και ευχάριστο περιβάλλον. Έτσι πολύς κόσμος καταφεύγει στην προσιτή -για τα νέα δεδομένα των εποχών που διανύουμε- λύση, που δεν είναι άλλη από την οικονομική ανακαίνιση σπιτιού.

Δυστυχώς όμως, το γεγονός ότι η ανακαίνιση σπιτιού είναι πιο οικονομική από την εκ νέου κατασκευή μιας οικίας, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη από όλες τις πλευρές των ενδιαφερομένων, είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε μεσάζοντες, είτε κατασκευαστές.

Τα πιο συνήθη λάθη σε μία διαδικασία ανακαίνισης κατοικίας σχετίζονται με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, την ποιότητα των εργασιών και των χρησιμοποιούμενων υλικών, το αισθητικό αποτέλεσμα, παρεμβάσεις πέραν των αρχικά συμφωνηθέντων και πολλά άλλα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη σε μία ανακαίνιση και πώς αυτά μπορούν να αποφευχθούν

Κυριότερο συστατικό της επιτυχούς ανακαίνισης, αλλά και κάθε κατασκευής γενικά, είναι ο ορισμός των αναγκών των ιδιοκτητών για τις οποίες επιθυμείται να γίνει η ανακαίνιση της οικίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος επιθυμεί να προβεί σε μια οικονομική ανακαίνιση μπάνιου ή κάποιος άλλος σε μια πιο ποιοτική ανακαίνιση της παλιάς κουζίνας του. Πρόκειται δηλαδή για τμηματική ανακαίνιση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, κατά τις οποίες κάποιοι επιθυμούν ή χρειάζονται ολική ανακαίνιση σπιτιού.

Σε μια ολική ανακαίνιση σπιτιού διενεργούνται εργασίες με συγκεκριμένη σειρά, σε διαφορετικό βαθμό βέβαια σε κάθε περίπτωση.



Οι εργασίες αυτές εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:

-Αποξηλώσεις
-Οικοδομικές εργασίες
-Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
-Οικοδομικά μερεμέτια
-Πλακοστρώσεις
-Ξυλουργικές εργασίες
-Ελαιοχρωματισμοί

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως πρόκειται για μια τεράστια ακολουθία εργασιών που απαιτεί -έπειτα από τον καθορισμό των αναγκών των ιδιοκτητών- τη σωστή μελέτη για τη λειτουργικότερη πρόταση λύσεων από τον μηχανικό ή τον αρχιτέκτονα. Γι αυτό τον λόγο, όταν τα έργα ανατίθενται σε κάποιον εξειδικευμένο, έμπειρο και ειδικό επαγγελματία μπορεί να αποφευχθεί πληθώρα λαθών και κρυφών ή μελανών σημείων σε σχέση με την ανάληψη του έργου από μη επαγγελματίες.

Έτσι, συστήνεται η ανάθεση του έργου σε εταιρεία η οποία έχει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την εξειδικευμένη γνώση για τον σωστό συντονισμό των εργασιών αλλά και την εκπόνηση σωστού χρονικού και οικονομικού προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας τεχνικής εταιρείας κατασκευών και ανακαινίσεων είναι η AGS Μηχανική, της οποίας τις μελέτες εκπονεί ο Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ Γιώργος Σταράκης, ένας από τους 100 Έλληνες περίπου που διαθέτουν διεθνή πιστοποίηση διαχειριστών έργων από το διεθνή οργανισμό IPMA.

Ποιες είναι οι κινήσεις ματ για τη σωστή εκπόνηση ενός πρότζεκτ ανακαίνισης ώστε όλα τα μέλη να είναι στο τέλος ευχαριστημένα με ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα παραδοτέο στους κύριους του έργου

Μετά λοιπόν τη σωστή πρόταση λύσεων έρχεται η επιλογή από τους ιδιοκτήτες ή αλλιώς κυρίους του έργου του κατάλληλου συνεργείου ή εταιρείας προς ανάληψη του έργου.

Ίσως είναι και η πιο σημαντική στιγμή που θα κρίνει την έκβαση της ανακαίνισης. Γιατί; Ας δούμε μερικούς λόγους εν συντομία.

Αποφυγή κρυφών δαπανών και έξτρα εργασιών που δεν είχαν συζητηθεί αρχικά

Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν ανάγκες ή επιθυμία για αναβάθμιση των εργασιών σε άλλο επίπεδο, όπως και ο αστάθμητος παράγοντας. Όταν ο επαγγελματίας είναι ειδικός και σωστός δε θα αποκρύψει εργασίες που πρέπει και κρίνει ότι είναι απαραίτητες για τη σωστή εκπόνηση των εργασιών ώστε να παραδοθεί ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με διάρκεια στον χρόνο, αλλά κυρίως χωρίς πληγές στην κατασκευή που θα αποκαλυφθούν σύντομα στον πρώτο παράγοντα είτε είναι καιρικός είτε δυναμικός όπως για παράδειγμα ένας σεισμός.

Σε αυτη την παγίδα πέφτουν πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν μια ανακαίνιση στον χώρο τους και που δελεάζονται από επιτήδεια συνεργεία, τα οποία ναι μεν ενδέχεται να παραδώσουν γρηγορότερα και οικονομικότερα τα έργα, ωστόσο αυτό γίνεται πάντα εις βάρος της ποιότητας και της στατικότητας.

«Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει την φωτογραφία από μια πρόσφατη ανακαίνιση σε ένα διαμέρισμα στο Αιγάλεω όπου κληθηκαμε να συνεχίσουμε τις εργασίες από προηγούμενο συνεργείο όπου πραγματικά είχαν πατήσει/στηρίξει τον ένα χρονικό τοίχο πάνω στον οποίο στηριζόταν το πατάρι πάνω στην αποχέτευση. Προσπάθησαν δηλαδή για να είμαι πιο ακριβής, να περάσουν τη σωλήνωση της αποχέτευσης μέσα στον υπάρχοντα τοίχο έχοντας κυριολεκτικά σκάψει όλο το τούβλο και αφήσει μόνο τον σοβά. Επειδή κάποιες φορές το δοκίμασαν και πέτυχε, κάποιοι ασυνείδητοι παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων ώστε να πετύχουν ταχύτητα και περιορισμό του κόστους. Φανταστείτε εκείνη τη στιγμή που υποχώρησε ο τοίχος με το πατάρι από σκυρόδεμα να είχαμε απώλεια ζωής η τραυματισμό εργατικού δυναμικού ή ακόμα και του ιδιοκτήτη που τύχαινε να περάσει από το σημείο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Γιώργος Σταράκης.

Κατά συνέπεια, πριν την ανακαίνιση, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να λάβει υπόψιν μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά την τιμή σε συνάρτηση με το είδος των εργασιών που απαιτούνται και που είναι απαραίτητες.

Σωστός σχεδιασμός λύσεων

Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί ο σωστός σχεδιασμός λύσεων ώστε να ικανοποιούν στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες των κύριων του έργου, χωρίς να βλάπτεται η αρτιότητα της κατασκευής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παλιές κατασκευές προς ανακαίνιση. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνεργεία κατά την εκτέλεση των εργασιών πλήττουν επικίνδυνα την κατασκευή επειδή με αυτό τον τρόπο εκτελούνται πιο γρήγορα οι εργασίες, αποφεύγονται πληρωμές μεροκάματων, κ.α.. Εδώ εντοπίζεται και η διαφορά με μια υπεύθυνη εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο ώστε ο επιβλέπων μηχανικός να κατευθύνει κατά τα πρότυπα τις εργασίες και να διαπιστώνει τυχόν λάθη, αποφεύγοντας εμπόδια.

Ένα τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο σε μια σειρά εργασιών, είναι το να γίνει σαφές και να το επικοινωνήσει σωστά ο υπεύθυνος μηχανικός στους κυρίους του έργου, ότι μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις.

Οι λόγοι καθυστέρησης τεχνικών έργων είναι πάρα πολλοί και αναλύονται σε επόμενο άρθρο.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να κατανοηθεί πως όποιες αλλαγές έρχονται από την πλευρά των ιδιοκτητών είτε γιατί επιθυμούν μια αλλαγή σε υλικά είτε μια μετατροπή, επιφέρουν καθυστερήσεις που βέβαια δεν είναι ευθείες. Το να ζητηθεί, δηλαδή, η εγκατάσταση ενός διαφορετικού υλικού -που χρειάζεται κάποιο  χρόνο προμήθειας και μόνο όταν είναι άμεσα διαθέσιμο στην αγορά, την κατάλληλη εγκατάσταση και την περαιτέρω καθυστέρηση των επομένων εργασιών-, δεν καθυστερεί το έργο μόνο κατά τον χρόνο προμήθειας και εγκατάστασης αλλά όπως λένε και οι ειδικοί στο project management «όταν η αλυσίδα των εργασιών της ανακαίνισης σπάσει από έναν έστω κρίκο, η αλυσίδα είναι και συνεχίζει να είναι σπασμένη μέχρι να ξανασχεδιαστεί σωστά η νέα πρόοδος των εργασιών κατά τα πρότυπα».

Πρέπει λοιπόν να αποσαφηνιστούν τα κοινά λάθη που γίνονται σε όλα τα τεχνικά έργα αλλά και να διαμορφωθεί μία κριτική σκέψη στο κοινό σχετικά με το ποια κριτήρια πρέπει να διαλέγουμε συνεργεία, προκειμένου να αποφύγουμε να πληρώσουμε τα λάθη των οικονομικότερων και βιαστικότερων εργασιών, τα οποία μάλιστα θα κοστίσουν πολλαπλά όταν οι συνέπειες αρχίσουν να γίνονται εμφανείς.