Skip to main content

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις δολοφονίες γυναικών

Το κόμμα σημειώνει πως η ένταση τέτοιων περιστατικών επιβάλλει την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που τα γεννούν.

«Η ένταση των περιστατικών βίας και δολοφονιών γυναικών, που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, επιβάλλει, μαζί με την αυστηρή τιμωρία των δραστών, την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που “ γεννούν” δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, μετά και τη νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα και προσθέτει:

«Ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Απέναντι σ' αυτά, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε οι προηγούμενες έλαβαν ουσιαστικά μέτρα, γι' αυτό και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι εξοργιστική και αποπροσανατολιστική».

«Μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια αποκρουστικά περιστατικά βίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά κι απέναντι στους δράστες. Χρειάζεται, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για να βρει το κουράγιο και να καταγγείλει, να αποκρούσει κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστεί από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις» σημειώνει στο ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία στην οικογένεια, στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά. Συμπαραστέκεται σε κάθε οικογένεια, στα παιδιά, που βιώνουν την απώλεια της μητέρας, του δικού τους ανθρώπου, ιδιαίτερα με τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο».