Skip to main content

Ανάπλαση ΔΕΘ: Τελείωσε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - Αποτέλεσμα στις 23 Ιουλίου

Από 21 έως 23 Ιουλίου θα εξετάσει η διεθνής κριτική επιτροπή τις συμμετοχές στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό-Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026.

Σε είκοσι μέρες από σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που θα εξετάσει τις συμμετοχές στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Ο διαγωνισμός καθαυτός ολοκληρώθηκε χθες. Τώρα όλοι περιμένουν τις μακέτες και τα σχεδιαγράμματα για τη σημαντικότερη παρέμβαση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τα επόμενα λίγα χρόνια. Και κυρίως τις ημερομηνίες – σταθμό της ανακοίνωσης του πρώτου βραβείου από τη διεθνή κριτική επιτροπή.

Της ιδέας δηλαδή, που θα γίνει πράξη και θα αλλάξει τον χώρο της ΔΕΘ, δίνοντάς του νέα μορφή και λειτουργία.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου και θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση του πρότζεκτ και αρχίζοντας τη δεύτερη φάση του.

Ήδη έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάπλαση, ήδη έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα (και αναμένεται να εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ) και στις 23 Ιουλίου θα έχουμε σε μακέτα την όψη που θα αποκτήσει ο εμβληματικός χώρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι διαδικασίες είναι όλες μέχρι σήμερα εντός χρονοδιαγράμματος, δείγμα της καλής προετοιμασίας και της δουλειάς που γίνεται όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα θα εξεταστεί το χρηματοδοτικό σχήμα, ώστε να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα επόμενα δυο χρόνια, δηλαδή το 2022 και το 2023 θα εκπονηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες για να αρχίσει το έργο και στο τέλος του 2023 θα γίνει η θεμελίωσή του.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι σχεδόν τρία χρόνια, οπότε η νέα ΔΕΘ θα γίνει πράξη το 2026, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων και με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ανάπλασης.

Το πρότζεκτ έχει σημαντική –σχεδόν καθολική- υποστήριξη από τους φορείς, όπως και από πολίτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και αντίθετες φωνές που προτείνουν η ΔΕΘ να μετεγκατασταθεί και ο υφιστάμενος χώρος να γίνει –μεταξύ άλλων- και ένα μητροπολιτικό πάρκο. Σχεδιασμός επί τους ουσίας όμως για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, οπότε το μόνο απτό έργο που «τρέχει» είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, με παραμονή του εκθεσιακού κέντρου στον υφιστάμενο χώρο.

Οι συμμετέχοντες στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έλαβαν υπόψη τους τις παραμέτρους που ετέθησαν, οι οποίες συνοπτικά αφορούν σε ένα εκθεσιακό κέντρο, που θα είναι ένα βιοκλιματικό συγκρότημα, στη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου, στην απόδοση σχεδόν του μισού σημερινού οικοπέδου, που καταλαμβάνει η ΔΕΘ – Helexpo στην πόλη, στην εγκατάσταση υποδομών του τριτογενούς τομέα και σε πολύ πράσινο.

Οι υποστηρικτές της παραμονής της ΔΕΘ στον σημερινό χώρο της και της ανάπλασής του επισημαίνουν ότι άλλη μείζονα παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δύσκολα μπορεί να γίνει, ώστε αυτό να ανασάνει και παράλληλα να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ΔΕΘ και να ενισχύεται σταθερά από τη λειτουργία της η οικονομία, το ΑΕΠ της πόλης.