Skip to main content

Αναποφάσιστος ο Μπουτάρης, σε αναμονή οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι

Έως αύριο, επρόκειτο να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους για την υποψηφιότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Πάρις Μπίλλιας.

Ο Σεπτέμβριος μπορεί να έχει τριάντα μέρες και να ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, ωστόσο στην πολιτική ο χρόνος έχει άλλη διάσταση. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή έως αύριο, επρόκειτο να δημοσιοποιήσουν τις αποφάσεις τους εάν θα είναι ή όχι υποψήφιοι για τον δήμο Θεσσαλονίκης, τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρης Μπίλλιας. Αυτό τουλάχιστον είχαν δηλώσει οι ίδιοι, ο μεν πρώτος στη δημοτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» στις 31 Αυγούστου, ο δε δεύτερος σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι αποφάσεις και των δύο φαίνεται πως θα μετατεθούν χρονικά.

Πιο κοντά στο «όχι»

«Δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνεδρίαση της ‘Πρωτοβουλίας’ για το θέμα αυτό», δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου ο οποίος έχει και το ρόλο του συντονιστή της δημοτικής παράταξης του κ. Μπουτάρη. Μια εξήγηση για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων του δημάρχου είναι ότι μέσα στον Σεπτέμβριο έλειπε αρκετές ημέρες στο εξωτερικό, στα ταξίδια στο Τελ Αβίβ και στο Τορόντο. Μέσα στο μήνα, ωστόσο, έκανε διάφορες συναντήσεις με στελέχη της παράταξης, αλλά και εκτός αυτής, όπως η συνάντησή του με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Συζητήσεις έχει κάνει επίσης και με συνεργάτες του. Παρά ταύτα, φαίνεται πως θέλει κι άλλο χρόνο ώσπου να λάβει την οριστική απόφασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης βρίσκεται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων εισηγήσεων. Από τη μια είναι η δημοτική ομάδα του, κυρίως οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι τον ενθαρρύνουν να είναι εκ νέου υποψήφιος. Από την άλλη είναι το οικογενειακό περιβάλλον του το οποίο τον πιέζει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Αύγουστο του 2019 και να αποχωρήσει. Πληροφορίες οι οποίες θέλουν τον δήμαρχο να συνεκτιμά, για τη λήψη της απόφασής του, τα ευρήματα δημοσκόπησης, δεν επαληθεύονται από την «Πρωτοβουλία». Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις συνομιλητών του «αυτή τη στιγμή ο Μπουτάρης βρίσκεται πιο κοντά στο ‘όχι’». Παρ' όλα αυτά, ουδείς ωστόσο, μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τελική του απόφαση.

Σε αναμονή οι «γαλάζιοι»

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και οι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία ενδιαφερόμενοι για τον δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάρης Μπίλλιας έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την ανακοίνωση υποψηφιότητάς του όμως αναμένει το τελικό πράσινο φως από την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει στα χέρια του ένα κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητάς του κάτω από το οποίο βρίσκονται υπογραφές εκπροσώπων σημαντικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, είναι έτοιμος να παρουσιάσει και την πρώτη ομάδα των συνεργατών του. Ωστόσο, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία κίνηση εάν προηγουμένως δεν πάρει ο «οκ» από την Πειραιώς. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο κ. Μπίλλιας δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος εάν δεν εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις αποφάσεις της Πειραιώς αναμένουν και οι υπόλοιποι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ενώ ο Εφραίμ Κυριζίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος.

Και ο κ. Ορφανός, πάντως, δηλώνει στους συνομιλητές του ότι θα είναι υποψήφιος «σε κάθε περίπτωση» χωρίς αυτό βεβαίως, να σημαίνει, ότι δεν τον ενδιαφέρει η στήριξη της ΝΔ.

Από την Πειραιώς διαμηνύουν, πάντως, ότι προτεραιότητα για τη ΝΔ έχει αυτή τη στιγμή η ανακοίνωση των 13 υποψηφίων περιφερειαρχών και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις για τους «γαλάζιους» υποψήφιους περιφερειάρχες αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.