Skip to main content

Ανάπτυξη ρεκόρ 6-7% βλέπει o πρόεδρος της FED

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία καταρρίπτει το 2020 ρεκόρ 30ετίας

«Σε σημείο καμπής» βλέπει την αμερικανική οικονομία ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού δικτύου CBS προέβλεψε σημαντική οικονομική ανάπτυξη για το 2020, προειδοποιώντας παράλληλα για κινδύνους, οι οποίοι απειλούν την επιστροφή της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

«Η οικονομία επιβραδύνθηκε αρκετά το χειμώνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας. Τώρα όμως βλέπουμε μια οικονομία, η οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής. Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής στήριξης τόσο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και της νομισματικής πολιτικής. Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο από όπου η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Παράλληλα θα αρχίσει να υποχωρεί και η ανεργία. Μεγάλο κίνδυνο εγκυμονεί ωστόσο μια ενδεχόμενη νέα εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαπιστώνουμε την τελευταία περίοδο αύξηση κρουσμάτων. Και αυτό μας ανησυχεί. Θα βοηθούσε πολύ αν οι πολίτες εξακολουθούσαν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και συνέχιζαν να φορούν προστατευτικές μάσκες».

Η FED συνεχίζει την πολιτική του φθηνού χρήματος

Ο Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την νομισματική πολιτική του φθηνού χρήματος καθώς και της και μηνιαίας αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα προέβλεψε ανάπτυξη ρεκόρ τριακονταετίας:

«Το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς προβλέπεται ανάπτυξη μεταξύ 6% και 7%, η υψηλότερη των τελευταίων 30 ετών. Ίσως η ανάπτυξη να είναι τελικά ακόμα υψηλότερη. Όσον αφορά τώρα την ανεργία θα περιοριστεί κάτω του 6% όπου βρίσκεται σήμερα και θα βρεθεί κάπου μεταξύ 4% και 5%».

CBS: 60 Minutes

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle