Skip to main content

Άγιος Λουκάς: Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει πνοή ζωής σε καρδιοπαθείς

Η θεραπεία εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια με ποσοστό επιτυχίας 99% σε ασθενείς με παθήσεις στις βαλβίδες της καρδιάς από γιατρούς του Αγίου Λουκά

Πνοή ζωής σε εκατοντάδες καρδιοπαθείς που αντιμετωπίζουν παθήσεις στις βαλβίδες της καρδιάς δίνει η Κλινική «Άγιος Λουκάς», χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που έρχεται από την Αμερική.

Η μέθοδος ονομάζεται «διαδερμική επιδιόρθωση» και εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν είναι σε θέση να υποβληθούν σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Κλινική «Άγιος Λουκάς», το 2013 και έκτοτε έχουν γίνει πάνω από 100 εφαρμογές, με ποσοστό επιτυχίας 99% και ποσοστό επιπλοκών μικρότερο του 1%. Σύντομα η 5ετής αυτή εμπειρία των γιατρών του Αγίου Λουκά θα δημοσιευτεί στο περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Παγκοσμίως, η θεραπεία αυτή έχει εφαρμοστεί περίπου σε 60.000 ασθενείς, ενώ πλέον γίνονται περίπου 1000 εφαρμογές κάθε μήνα, με τις περισσότερες να γίνονται στη Γερμανία.

Οι γιατροί τοποθετούν μια συσκευή που ονομάζεται “Mitraclip” στις βαλβίδες και μειώνουν την ανεπάρκεια με πρακτικά αναίμακτο τρόπο. Όπως εξηγεί ο επεμβατικός καρδιολόγος, Βλάσης Νινιός, με τη μέθοδο αυτή «ο ασθενής δεν υφίσταται χειρουργείο, δεν μπαίνει σε εξωσωματική κυκλοφορία, δεν έχει τομές, ξυπνά αμέσως και σε δυο μέρες είναι στο σπίτι». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιπλοκές είναι μηδενικές, ενώ οι ασθενείς και η βελτίωση της κατάστασής τους είναι εντυπωσιακή, αφού ανακτούν τη ζωή τους, μπορούν να είναι δραστήριοι και δεν χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η νεαρότερη ασθενής στην οποία τοποθετήθηκε το Mitraclip ήταν μια γυναίκα 36 ετών ενώ ο μεγαλύτερος ένας άνδρας 90 ετών.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν βαριά ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το Mitraclip. Μάλιστα, πριν από έναν μήνα η επέμβαση αυτή μπόρεσε να γίνει και στην τριγλώχινα βαλβίδα ασθενούς.

Η ομάδα 6 γιατρών που ασχολείται με τη συγκεκριμένη μέθοδο στην Κλινική «Άγιος Λουκάς», μεταβαίνει και στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσει εφαρμογές του Mitraclip. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 35 εφαρμογές στη Ρουμανία, 15 στην Ουγγαρία, 4 στη Λευκορωσία ενώ αναμένεται να μεταβούν και στο Καζακστάν! Αναλαμβάνουν, έτσι, την εκπαίδευση γιατρών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ πάνω στο αντικείμενο.

Δυνατότητα για δωρεάν θεραπεία

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κλινική παρέχει τη δυνατότητα σε ασθενείς να υποβληθούν δωρεάν στη συγκεκριμένη θεραπεία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην μελέτη “Reshape” που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Μέχρι στιγμής, στη μελέτη έχουν ενταχθεί περίπου 110 ασθενείς, στο 50% των οποίων μπόρεσε να γίνει δωρεάν εφαρμογή του Mitraclip.

Συγκεκριμένα, η μελέτη γίνεται για την εξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με την επιβίωση των ασθενών. Οι ασθενείς που επιθυμούν να συμμετέχουν, υποβάλλονται σε μια σειρά από εξετάσεις και, εφόσον κριθούν κατάλληλοι για την είσοδό τους στη μελέτη, τυχαιοποιούνται στα 2 σκέλη της μελέτης: το επεμβατικό ή το συντηρητικό σκέλος. Δηλαδή, οι μισοί ασθενείς θα οδηγηθούν στην επέμβαση και οι άλλοι μισοί στη συντηρητική αγωγή. Ο διαχωρισμός των ασθενών στα δύο σκέλη της μελέτης είναι τυχαίος και γίνεται αυτόματα από ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρίσκεται στο εξωτερικό. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι διαθέσιμα το 2019.