Skip to main content

Κυβερνητική κρίση πριν την ορκωμοσία - Χάθηκαν... Αποστολάκης και Θεσσαλονίκη

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν είναι τιμωρητικός ο ανασχηματισμός, όμως αυτοί που την πλήρωσαν είναι Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης.

Ανασχηματισμός μεν, σαρωτικός όμως όχι. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δέκα, είχαν εκπλήξεις και έγιναν διορθωτικές κινήσεις, πλην όμως ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παραμένει ίδιος.

Στα σημαντικότερα του πολυαναμενόμενου ανασχηματισμού είναι η έξοδος δυο υπουργών (όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν στη θέση τους), του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργείο Τουρισμού, όπως και η δημιουργία νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, για το οποίο δεν προτιμήθηκε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά ένας παλιός γνώριμος, που ήταν στέλεχος κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η υπουργοποίηση Αποστολάκη ήταν λογικό ότι θα φέρει μουρμούρα στον κομματικό μηχανισμό και θα αποτελέσει ένα σημείο τριβής κυβέρνησης – κόμματος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η υποεκπροσώπηση γι' ακόμη μια φορά (την παρτίδα δεν σώζει η αναβάθμιση του Γιώργου Καραγιάννη, παρότι προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη) ήδη αποτελεί θέμα συζήτησης και σχολιάζεται δυσμενώς σε τοπικό επίπεδο.

Κρίση πριν την ορκωμοσία

Η άρνηση Αποστολάκη πριν από λίγη ώρα ήρθε να προσθέσει ακόμη ένα πρόβλημα στον ανασχηματισμό, ο οποίος έγινε για να λυθούν προβλήματα...

Εφόσον ο κ. Αποστολάκης επιμείνει στην απόφασή του να μην αναλάβει χωρίς διακομματική συναίνεση το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δημιουργείται πολιτικό ζήτημα. Κυβερνητική κρίση προτού καν να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση!

Προφανώς ήταν «αφελές» να θεωρεί κάποιος ότι η αντιπολίτευση θα συναινούσε στην τοποθέτηση υπουργού κοινής αποδοχής «αθωώνοντας» εκ των προτέρων ή σωστότερα απαλλάσσοντας από την πολιτική ευθύνη την κυβέρνηση σε μελλοντικές κρίσεις. Αν στερείτο η αντιπολίτευση ενός όπλου κριτικής και μοιραζόταν την ευθύνη σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο...

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί πλέον να μπει σε μια «κόντρα» περί εθνικού συμφέροντος και πολιτικού πολιτισμού στηλιτεύοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βγάζοντας «λάδι» τον πρωθυπουργό για την επιλογή του.

Τα ζητήματα με το κόμμα θα παραμείνουν και θα ενταθούν και μόνο λόγω της ανακοίνωσης του ονόματος Αποστολάκη. Και μ' αυτά και μ' αυτά δημιουργήθηκε πολιτική κρίση από το πουθενά. Αυτά έχουν οι εκπλήξεις... Από ευχάριστες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά δυσάρεστες. Και όλοι πλέον περιμένουν να δουν ποια θα είναι η νέα επιλογή του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο υπουργείο...

Αιτιολογώντας τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη (πριν το μπάχαλο με τον κ. Αποστολάκη) οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης. Ο κ Πλεύρης γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες , οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κ. Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Αν βαθμολογούσε κάποιος τη συγκεκριμένη θέση θα είχε πολύ σχετική επιτυχία. Για τον κ. Αποστολάκη τα εξηγήσαμε, ενώ και για τον κ. Πλεύρη, βουλευτές της ΝΔ (ειδικά οι γιατροί) ψάχνουν να βρουν την τόση σχετικότητά του με το αντικείμενο της υγείας.

Το βιογραφικό του βουλευτή πάντως δίνει μια επαρκή απάντηση: «Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τίτλο 'Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο' και έχει κάνει Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο 'Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη. Έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο' με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο. Είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία 'Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία' (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.) Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών με το πιο πρόσφατο το 'Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Νομική εκτίμηση, Δικαιώματα ασθενών, Η θέση του ιατρού, Παραδείγματα Νομολογίας'».

Μεταρρυθμίσεις vs. Κρίση σημειώσατε «1»

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παραγωγικά υπουργεία στον ανασχηματισμό έμειναν σχεδόν ανέγγιχτα (δείγμα της σημασίας που έχει για τον κ. Μητσοτάκη η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας no matter what), ενώ τα υπουργεία που είχαν ενεργό ρόλο στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση (Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Τουρισμού...) άλλαξαν εκ βάθρων.

Αν ο πρωθυπουργός προσωποποίησε τις ευθύνες, για τις οποίες είχε κάνει ο ίδιος λόγο στην τελευταία συνέντευξη τύπου του για τις πυρκαγιές, σε δήλωσή του και στη Βουλή, τότε το μάρμαρο πλήρωσαν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Θεοχάρης, που είναι πλέον εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς, ως κεντρικά πρόσωπα σε πανδημία και πυρκαγιές, μετακινήθηκαν χωρίς να χάσουν τις θέσεις του υπουργού και του υφυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δια του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός δεν μοίρασε ευθύνες. Είναι όμως έτσι;

«Πρόκειται για ανασχηματισμό των 'ανοικτών μετώπων'. Ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός. Αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα υπουργεία Υγείας , Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Έρχεται, λοιπόν, να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου. Δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων. Οι αλλαγές επίσης αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του. Και με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται (Αποστολάκης – Γκάγκα). Πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτική Μακεδονία, Αχαΐα) με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Θεσσαλονίκη

Άντε πες το όμως τώρα αυτό στους Θεσσαλονικείς βουλευτές εκ των οποίων και πάλι μόνον ένας (κι αυτός φρέσκος από τον προηγούμενο Ιανουάριο και σε θέση με τοπικά χαρακτηριστικά) συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση, όταν η ΝΔ σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης αριθμεί εννέα βουλευτές (εξαιρουμένου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή).

Η ονοματολογία εξάλλου το προηγούμενο διάστημα, η οποία βασιζόταν σε φερέγγυες πληροφορίες, έδειχνε ότι πιθανότητες υπουργοποίησης (έστω ως υφυπουργοί) είχαν κυρίως οι δυο γυναίκες βουλευτίνες της Α' Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη και Άννα Ευθυμίου, αλλά πιθανότητες δίνονταν και στον Κώστα Γκιουλέκα και υπό προϋποθέσεις και στον Θεόδωρο Καράογλου. Όλα αυτά έμειναν όνειρα θερινής νυκτός...

Και συν τοις άλλοις ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη και η υποδοχή του από τους τοπικούς βουλευτές δεν θα είναι η πιο θερμή, διότι ήδη εκφράζεται ενόχληση για την υποεκπροσώπηση του πολιτικού προσωπικού της περιοχής και στη νέα κυβέρνηση.

Οι διαφορές

Οι διαφορές της νέας από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι:

-Εκτός κυβέρνησης ο υφυπουργός αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, καθώς καταργήθηκε η θέση.

-Εκτός κυβέρνησης ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης. Στη θέση του ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

-Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στη θέση του επανέρχεται στην κυβέρνηση ως υπουργός ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

-Ο τομέας Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων από υφυπουργείο του Προστασίας του Πολίτη, με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά γίνεται υπουργείο, αλλά με υπουργό τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος δεν αποδέχεται τη θέση και αναμένεται ανακοίνωση του αντικαταστάτη του τις επόμενες ώρες.

-Εκτός κυβέρνησης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Τη θέση του παίρνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

-Νέος υπουργός Υγείας ο Θάνος Πλεύρης και νέα αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για τις Υπηρεσίες Υγείας η Ασημίνα Γκάγκα. Ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείται αλλά παραμένει στην κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μένει εκτός κυβέρνησης. Παραμένει σταθερή (η εκτός κάδρου πανδημίας) υφυπουργός για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

-Εκτός κυβέρνησης ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πληρώνει προφανώς το μάρμαρο με τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη θέση του ένας παλιός γνώριμος με εμπειρία στο υπουργείο, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αναβάθμιση για τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, που είναι πλέον υφυπουργός Υποδομών, αφού δημιουργήθηκε δεύτερη θέση υφυπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο.

-Εκτός κυβέρνησης η υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή. Στη θέση της ο Σίμος Κεδίκογλου.

-Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στη θέση του ο Βασίλης Κικίλιας.