Skip to main content

Ανασχηματισμός: Ο σκεπτικισμός των δημάρχων της Θεσσαλονίκης και το κρίσιμο 42%

Η αποχώρηση που προβλημάτισε τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης και οι σκέψεις για το νέο δίδυμο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Γράφει ο Σαλονικιός

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε ο ανασχηματισμός στις τάξεις των δημάρχων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σαρωτικές αλλαγές τις οποίες έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο αποχώρησαν τόσο ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος. Από το ρεπορτάζ που έκανα, εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο τους δημάρχους ήταν η αποχώρηση Λιβάνιου καθώς, όπως μου λένε, ο άνθρωπος ήξερε από αυτοδιοίκηση, κατανοούσε τα προβλήματα και κυρίως, έδινε λύσεις. Άλλωστε, απόδειξη των ικανοτήτων του είναι το γεγονός ότι προήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αντιθέτως, ουδείς εκ των δημάρχων με τους οποίους συνομίλησα δεν φάνηκε να λυπάται για την αποχώρηση Θεοδωρικάκου. Θα σας έλεγα μάλιστα, ότι υπάρχει και ένας συγκεκριμένος δήμαρχος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ο οποίος, όπως λένε οι κακές γλώσσες, άνοιξε ακόμη και σαμπάνιες μετά την απομάκρυνση Θεοδωρικάκου από την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί του είχε άχτι εξ αιτίας του ρόλου που έπαιξε στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Έγινα κατανοητός νομίζω...

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο δίδυμο Βορίδη – Πέτσα που σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων, ενδέχεται να αποδειχθεί αρκετά θερμό. Τα πολιτικά χνώτα τους δεν πολυταιριάζουν και επιπλέον, ο Πέτσας, ως αναπληρωτής υπουργός, αναφέρεται απ' ευθείας στο Μαξίμου. Στον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο ανατέθηκε ο τομέας της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα και η διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ένα θέμα το οποίο δύναται να προκαλέσει τριβές ανάμεσα στον υπουργό και στον αναπληρωτή του.

Επιπλέον, πληροφορούμαι ότι ο Πέτσας σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα στον ανατολικό τομέα της Αττικής όπου είναι κυρίαρχος ο Βορίδης. Συνεπώς, θα ήταν μεγάλο σφάλμα για εκείνον να τσακωθεί με τον υπουργό. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διαλέξει άλλη εκλογική περιφέρεια.

Όσον αφορά τον Βορίδη, εκείνος ως υπουργός, θα αναλάβει να τρέξει όλα τα μεγάλα θέματα του υπουργείου του, μεταξύ των οποίων και το νομοθετικό έργο. Αιχμή σε αυτό, όπως πληροφορούμαι, θα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων. Σύμφωνα, δε, με αρμόδια πηγή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως εκτός από την κατάργηση της απλής αναλογικής η οποία δημιούργησε τα μύρια όσα προβλήματα στην πλειονότητα των δήμων, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση η επαναφορά του 42%.

Για όσους δεν ενθυμούνται, πρόκειται για το εκλογικό μέτρο το οποίο ίσχυσε για μια και μοναδική φορά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2006 και επέτρεπε την εκλογή περιφερειαρχών και δημάρχων από την πρώτη Κυριακή εφόσον συγκέντρωναν το 42% των ψήφων. Πέραν αυτού ο πρώτος τη τάξη υπουργός θα πάρει πάνω του και όλη τη σχετική προετοιμασία σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πάει τελικά σε εκλογές μέσα στο 2021. Αλλά επ' αυτού θα επανέλθω.