Skip to main content

Ανασύνταξη μετά τα μεγάλα σοκ στο Μαξίμου - Στόχος η αλλαγή ατζέντας

Ο βαθμός ετοιμότητας ήταν συνεχώς στο κόκκινο, αλλά η παραγωγή κυβερνητικού – μεταρρυθμιστικού έργου πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ακόμα σε φάση ανασύνταξης μετά τα μεγάλα σοκ του τελευταίου διαστήματος κι αναρωτιούνται: «Τι άλλο θα τους προκύψει τώρα». Όπως έλεγε πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, «όταν εκλεγήκαμε, περιμέναμε ότι θα κάνουμε 90% παραγωγή πολιτικής και 10% διαχείριση. Και βρεθήκαμε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο». Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν συμβεί γεγονότα, που υπό κανονικές συνθήκες συμβαίνουν μια φορά κάθε εικοσαετία. Συνεπώς, ο βαθμός ετοιμότητας ήταν συνεχώς στο κόκκινο, αλλά η παραγωγή κυβερνητικού – μεταρρυθμιστικού έργου πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.  

Στο Μαξίμου «τρέχουν όλοι, για όλα». Με πρώτο απ' όλους τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Για παράδειγμα; Ξέρετε γιατί αναλαμβάνονται τώρα οι μεγάλες πρωτοβουλίες, τύπου Ταμείο Ανάκαμψης, που υπό κανονικές συνθήκες θα εισφέρει στην χώρα 57 δισ ευρώ; Διότι όπως μας λένε από το Μαξίμου, αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει οριστικά την αρνητική ατζέντα. Και στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβει κι άλλες, ανάλογες, πρωτοβουλίες προσεχώς. Υπό τον όρο βέβαια ότι η πανδημία δεν κάνει νέα έξαρση το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται για την επόμενη περιοδεία του, μετά τη μεγάλη... περιπέτεια της Ικαρίας. Αυτή τη φορά, στην Κρήτη, αλλά πολύ πιο προσεκτικά, και κατά μια έννοια, «εντός έδρας».

Ωστόσο υπάρχουν και θέματα υψηλής πολιτικής, που αυτά κι αν έχουν ανάγκη ευαίσθητων χειρισμών. Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάστηκε, από την ώρα που συμφωνήθηκε το τελευταίο ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ, μέχρι να γίνει; Μόλις 10 μέρες. Μίλησαν στο τηλέφωνο με τον Νετανιάχου, το συμφώνησαν, έγινε. Οι σχέσεις με την Ιερουσαλήμ είναι, αυτή τη στιγμή, στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ.