Skip to main content

Ανασκαφές με κοινωνική πτυχή στη Πέργαμο

Παράλληλα με τις ανασκαφές στη Πέργαμο το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο προωθεί τις σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό.

Περισσότερα από 140 χρόνια το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί ανασκαφές στην αρχαία Πέργαμο, 100 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Σμύρνης. Από κοινού με το γερμανικό ίδρυμα Γκέρντα Χένκελ το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ενσωμάτωσης των κατοίκων της γειτονικής πόλης Μπέργκαμα στις δραστηριότητές του. Μια πτυχή του προγράμματος είναι να αποκατασταθούν οι στέγες ιστορικών κατοικιών της μικρής πόλης με εργάτες από την περιοχή και χρηματοδότηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Ένα από τα πιο όμορφα σπίτια της Περγάμου ανήκει στην Αϊφέρ Σασμάζερ. Ο αρχιτέκτονας Ιλγκίν Κεμαλέρ του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της πρότεινε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα: «Πριν τις επισκευές όταν έβρεχε βάζαμε παντού μέσα στο σπίτι κουβάδες για να μαζεύουν τη βροχή. Και τώρα την απολαμβάνουμε από το παράθυρο. Εκτός από τη στέγη, το σπίτι της βάφτηκε μέσα και έξω», λέει η κ. Σασμάζερ.

Ελκυστικό γίνεται το ιστορικό κέντρο της Μπέργκαμα

Οι στέγες αποκαταστάθηκαν από συνεργείο ειδικών, το οποίο προσέλαβε άνεργους νέους από την Μπέργκαμα για να βοηθήσουν, αλλά και να μάθουν τη δουλειά, εξηγεί ο αρχιτέκτονας Ιλγκίν Κεμαλέρ: «Εκτός από την ανεργία στην περιοχή, πολλοί νέοι είναι μπλεγμένοι με ναρκωτικά. Για το λόγο αυτό η επιλογή των νέων που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πολλοί νέοι εδώ κοιμούνται μέχρι τις δύο ή τρεις το μεσημέρι. Θετικό πάντως είναι ότι καταφέραμε να δώσουμε προοπτική σε μερικούς από αυτούς».

Παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης στις στέγες ιστορικών κτηρίων της πόλης το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα τη δημιουργία ενός ανοιχτού εργαστηρίου, στο οποίο οι τουρίστες που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου θα μπορούν να βλέπουν πώς εργάζονται αρχαιολόγοι και τεχνίτες. Με τον τρόπο αυτό οι τουρίστες δεν θα βλέπουν μόνο την αρχαία Πέργαμο, αλλά θα επισκέπτονται και το ιστορικό κέντρο της Μπέργκαμα με πολλά κτήρια που χτίστηκαν τον 19ο αιώνα.

Κάριν Σενς (SWR Κων/πολη)

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle