Skip to main content

Αναστασιάδης από Κύπρο:Μήνυμα για τον αγώνα διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας

Ο βουλευτής της ΝΔ παρέστη ως κεντρικός ομιλητής σε θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Το μήνυμα ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας αποτελεί σήμερα μεγάλη πρόκληση που απαιτεί μια συστηματική εθνική πολιτική εξέπεμψε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ταξίδεψε στην Πάφο εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρόσκληση του Δήμου Πάφου να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής σε θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενόψει της επετείου της 19ης Μαΐου.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε τη μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτόνο πολιτική των Νεοτούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα με τις πολιτικές συγκρούσεις και ισορροπίες της εποχής και επισήμανε παραλληλισμούς με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι καιροί που διανύουμε δείχνουν ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα είναι μέσα από τη συνεργασία κρατών, φορέων και οργανισμών. Τη συνεργασία που στόχο έχει την προάσπιση των αρχών του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών», τόνισε. Όπως είπε, «οι λαοί που ξεχνούν ιστορικά εγκλήματα εναντίον τους οδηγούνται στο περιθώριο της Ιστορίας και δεν επιβιώνουν».

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου να οργανώσει το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη για ενεργό εμπλοκή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων στην οργάνωση δράσεων για τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας.

Μετά το μνημόσυνο, του οποίου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, Βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της κοινότητας των Ελλήνων Ποντίων της Πάφου, που αριθμεί οκτώ χιλιάδες Ελληνοπόντιους περίπου.