Skip to main content

Αναστασιάδης από Θεσσαλονίκη: Δεν θα δεχθούμε ένα κράτος υποχείριο της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά την Κύπρο με τη Μακεδονία και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη.

Την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησής του να μην αποδεχτεί όρους και αξιώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην εκδήλωση τιμής στον Κυπριακό Ελληνισμό και στους αγώνες του για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση, που άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, όχι όμως και της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία άλλαξε το πρόγραμμά της λόγω του θανάτου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος προ διετίας αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής του ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχτεί ένα κράτος υποχείριο της Τουρκίας, αλλά αγωνίζεται για ένα κράτος που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο λαών, σεβόμενη τους Κύπριους αγωνιστές και έχοντας παράδειγμα τους αγώνες των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά την Κύπρο με τη Μακεδονία και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη . Ειδική αναφορά έκανε στην αθρόα συμμετοχή των Μακεδόνων, αλλά και των Κυπρίων στον αγώνα, σημειώνοντας ότι συμμετείχαν 1.000 άτομα, όταν ο πληθυσμός της χώρας ήταν μόνο 80.000, ενώ πρόσθεσε πως έγινε και αποστολή προμηθειών και υλικής βοήθειας, σε μία εποχή ανέχειας.

Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΑΠΘ για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας επισημαίνοντας ότι στόχος της επιτροπής των εκδηλώσεων επετείου ήταν η ανάδειξη της ουσιαστικής παρέμβασης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ιστορική έρευνα, ώστε να τύχουν ευρύτερης αναγνώρισης οι έρευνες ιστορικών σπουδών. Τόνισε πως η Κύπρος αποτελεί διαχρονικά ένα από τα προπύργια της εθνικής ταυτότητας, ενώ έκανε λόγο για οφειλόμενη αναγνώριση της κυπριακής ιστορίας.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε πως η εκδήλωση θα φωτίσει την εν πολλοίς άγνωστη συμβολή των Κυπρίων στον ελληνικό αγώνα, σημειώνοντας πως η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας προσφέρεται για επισκόπηση συλλογικού βίου ως προς το τι πέτυχε και πού απέτυχε ελληνισμός.