Skip to main content

Αναστασιάδης: Δίνουμε βήμα στους συλλόγους που κρατούν ζωντανή την παράδοση

Εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και της Τρίγλιας στη Ραφήνα παρέστησαν και ενημέρωσαν τα μέλη της για το έργο τους

«Δίνουμε βήμα στους ανθρώπους που εθελοντικά κράτησαν και κρατούν ζωντανή τη μνήμη, τις παραδόσεις, τις ρίζες, τα έθιμα και τον πολιτισμό των χαμένων πατρίδων»,  τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής.  

Εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και της Τρίγλιας στη Ραφήνα παρέστησαν και ενημέρωσαν τα μέλη της για το έργο τους στο πλαίσιο των ειδικών συνεδριάσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2022 για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Δίνουμε βήμα στους συλλόγους αυτούς για να αναδείξουμε και να αναγνωρίσουμε το έργο και την προσπάθειά τους, διότι κάνουν εθελοντική προσπάθεια, από αγάπη για τις πατρίδες,  την παράδοση, τον πολιτισμό μας», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης. Στο παρελθόν, όπως είπε, η πρόσκληση και οι τοποθέτηση συλλόγων στην Επιτροπή ήταν κυρίως προνόμιο του Κέντρου. «Η Επιτροπή μας άνοιξε αυτή τη διαδικασία και προς την Περιφέρεια και νομίζω ότι αυτό το αγκάλιασαν όλα τα κόμματα. Είναι σωστό να ακούγεται και η Περιφέρεια που αγωνίζεται και παλεύει να διατηρήσει τη μνήμη, την παράδοση, την ιστορία και τις ρίζες και να καταθέσει τις θέσεις της και γεγονότα, τα οποία δεν είναι γνωστά πολλές φορές. Αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από όλους τους Συλλόγους και γίνεται μία πραγματικότητα και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα», ανέφερε.



Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο δήμαρχος Χαλκηδόνας  Σταύρος Αναγνωστόπουλος,  καθώς και οι: Ανέστης Ανεστίδης  αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χαλκηδόνας και επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου «Θρακιώτες», Ιωάννης Κιομουρτζής, πρόεδρος και Χριστίνα Σαμαρά ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας «Μέτρες - Σωζούπολη», Μάλαμα Καλαράκη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας,  Αθηνά Ρουμελιώτη πρόεδρος και Αναστασία Ιωάννου αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθύλακκου, Γεώργιος Τσαπάρας πρόεδρος του Μορφωτικού- Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» και Γεώργιος Κικής πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας.