Skip to main content

Αναστασιάδης: Οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν περήφανοι για τη χώρα

Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Διασποράς τονίζει πως η ομογένεια αισθάνεται περήφανη για τον τρόπο που χειρίστηκε η Ελλάδα την πανδημία.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν περήφανοι για την πατρίδα τους» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Μιλώντας σήμερα το πρωϊ στον Ρ/Σ Η Φωνή της Ελλάδας της ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά «Οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν περήφανοι, για την πατρίδα τους, για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, και για το ότι έχει αναδειχθεί σε Παγκόσμιο επίπεδο, ως πρότυπο διαχείρισης της κρίσης».

Για τη συνεργασία της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού με την Πα.Δ.Ε.Ε. υπογράμμισε:

«Ως καθ’ ύλην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που έχει σχέση με την ομογένεια και τους Έλληνες του εξωτερικού και προκειμένου να μπορέσουμε, να ενεργοποιήσουμε τους συναδέλφους μας που είναι εκλεγμένοι στα ξένα Κοινοβούλια, ώστε να διοργανώσουν εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είχαμε αποφασίσει, μετά από πρότασή μου, με την Πα.Δ.Ε.Ε., το Δίκτυο Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, την Επιτροπή 2021 και το Υφυπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αποδήμων, να συνδιοργανώσουμε ένα προπαρασκευαστικό συνέδριο ενόψει των εκδηλώσεων. Συμφωνήσαμε μάλιστα και την ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, η οποία θα ήταν η 7η Ιουλίου του 2020, μία περίοδος που η (Πα.Δ.Ε.Ε.) βρίσκεται στην Ελλάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Η διοργάνωση του συνεδρίου, τώρα πια με φυσική παρουσία καθίσταται αδύνατη αλλά θα γίνει μέσω  τηλεδιάσκεψης  και οι εκδηλώσεις για το 2021 θα προγραμματιστούν. Ήδη έχουμε κάνει μία συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης με την Πα.Δ.Ε.Ε. και ορίσαμε το πλαίσιο των εκδηλώσεων» και πρόσθεσε:

«Αναλάβαμε αυτή την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία στην επιτροπή μας , να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στους χώρους των Κοινοβουλίων και των  Δήμων, όπου είναι εκλεγμένοι  οι Ελληνικής καταγωγής συνάδελφοί μας. Σχεδιάζουμε στις 18 Ιουνίου, να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη διευρυμένη , με τη συμμετοχή  όλων όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Δηλαδή  της  Πα.Δ.Ε.Ε., του δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, του Υφυπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, της << Επιτροπής 2021>> και της  Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να  γίνουν στα ξένα κοινοβούλια και Δήμους.  Έχουμε περίπου 300 Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε ξένα κοινοβούλια , φανταστείτε έστω στα μισά από αυτά τον επόμενο χρόνο να γίνονται ομιλίες, διαλέξεις , εκθέσεις , ημερίδες, συνέδρια ..Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήραμε ομόφωνα στην επιτροπή μας και βεβαίως θα την στηρίξουμε όλοι, και βέβαια θα γίνει στο πλαίσιο και στο πνεύμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» , διότι αυτή είναι ουσιαστικά η θεσμική επιτροπή που ορίστηκε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για να διαχειριστεί τις εκδηλώσεις αυτές».

Για την πρότασή του να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια και Φιλέλληνες σημείωσε:

«Επίσης συμφωνήσαμε στις εκδηλώσεις να συμμετέχουν και φιλελληνικές οργανώσεις ή και μεμονωμένοι φιλέλληνες. Ήδη μας έχουν πει ότι πάρα πολλοί Πρόεδροι κοινοβουλίων με χαρά δέχτηκαν να γίνουν εκδηλώσεις στα κοινοβούλια για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας…» και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να συγχαρούμε δημόσια τον κ. Ραπτάκη , διότι ενόψει των εκλογών που έχουν στην Αμερική τον Νοέμβριο, ζήτησε από την ομογένεια να στηρίξει τους ομογενείς υποψήφιους σε οποιαδήποτε παράταξη και αν βρίσκονται. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δίνει ένα στίγμα και ένα μήνυμα. Όπως και ο κ. Μπιλιράκης από την Ομοσπονδιακή Γερουσία κάνει πολύ  σπουδαία δουλειά  στα Εθνικά θέματα για τη  Χώρας  μας..» .

Για τα 32 δις του προγράμματος ανάκαμψης είπε:

«Η Χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση, ο Ερντογάν και η Τουρκία ηττήθηκαν  στον Έβρο τον Φεβρουάριο όταν θέλησαν να περάσουν χιλιάδες πρόσφυγες- μετανάστες τότε στη Χώρα.

Η Ευρώπη κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που πίστευαν, είναι ένα οργανωμένο και συγκροτημένο κράτος.  Και αυτό συνεχίστηκε και με τον Κωρονοϊό, αποκτήσαμε μία υπεραξία την οποία όπως βλέπετε εισπράττουμε .

Αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζει και στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πακέτο στήριξης των 32 δις ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Αυτή η πολύτιμη στήριξη είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς Ελλάδα και η αλληλεγγύη στα δύσκολα».