Skip to main content

Αναστασιάδης: Η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται από νέες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι «η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και από μία σειρά νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου». Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, «στη σημερινή παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε πως τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε επαναλάβει την προσήλωσή του στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και είχε καλέσει την Τουρκία να πράξει το ίδιο».

Επίσης, ο κ. Πελεκάνος επισήμανε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα όσα έλαβαν χώρα «στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με στόχο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, ούτως ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «εξήγησε πως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η τουρκική πλευρά - και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ - υπαναχώρησε, αρνούμενη τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, με στόχο την εδραίωση του υφιστάμενου αδιεξόδου» προσέθεσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόςωπος. «Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε πως η στάση της Τουρκίας συνοδεύεται και με μία σειρά από νέων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου - και πάλι σε πλήρη περιφρόνηση των όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την είχε καλέσει να πράξει - που όχι μόνο εμποδίζουν την προοπτική επανέναρξης ενός γόνιμου διαλόγου, αλλά επανακλιμακώνουν τις εντάσεις, κατά παράβαση των όσων είχε ζητήσει η ΕΕ από την 'Αγκυρα» τόνισε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με «υβριδικές απειλές από την Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενημερώνοντας πως μόνο το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες από 6800 αιτήσεις ασύλου και από αυτές, οι 6250 προήλθαν μέσω των Κατεχομένων, με την Κύπρο να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσοστό αιτητών ασύλου στην ΕΕ» συμπλήρωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

Παράλληλα σημείωσε, ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «επεσήμανε πως οι αυξημένες ροές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τη συστηματική και σκόπιμη προώθησή τους μέσω της Πράσινης Γραμμής, στις ελεύθερες περιοχές, σε παραβίαση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, στηλιτεύοντας την ίδια στιγμή το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική εποικισμού των Κατεχομένων και της αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του νησιού».

Τέλος, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι «οι εταίροι της ΕΕ εξέφρασαν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, τόσο σε σχέση με τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όσο και τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα λόγω και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που εξακολουθούν».