Skip to main content

Αναστασιάδης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Φωνές που βιάζονται να θρηνήσουν ήττες μόνο ζημιά προκαλούν

Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, έχει διαύλους για να επηρεάσει, αλλά κι εμείς έχουμε ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ, σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την ευρωπαϊκή έκθεση–καταπέλτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον FLASH Radio 99.4 και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή και η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις. Η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους εταίρους μας ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι αυτό φάνηκε στο προσχέδιο της έκθεσης -καταπέλτη όπου καταγγέλλεται η Τουρκία για τις υπερπτήσεις και τις άλλες προκλήσεις. Αυτή η ομαδική καταδίκη συμβαίνει για πρώτη φορά. Δεν θυμάμαι άλλη φορά όλη η διεθνής κοινότητα να έχει καταδικάσει την Τουρκία για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει γίνει κατανοητό επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και προσεγγίζει τη Ρωσία».

Για το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο επί του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ οι όροι που προέβλεπε η τροπολογία Μενέντεζ για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «υπάρχει μία διαδικασία διαπραγμάτευσης, ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα, ενώ υπάρχει και η δήλωση του Μενέντεζ ότι όσο είναι πρόεδρος της Γερουσίας δεν θα πωληθούν όπλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι όταν τα πράγματα εξελίσσονται και αναφέρομαι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταυτιστεί με το πρακτορείο Anadolu, το οποίο μιλάει για ήττα της κυβέρνησης στη Γερουσία. Φωνές που βιάζονται να θρηνήσουν ήττες, μόνο ζημιά προκαλούν. Χρειάζεται σύνεση. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, έχει διαύλους για να επηρεάσει, αλλά κι εμείς έχουμε ισχυρό λόμπι στις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση για το ενεργειακό κόστος ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι βραδυκίνητη, καθώς την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο την είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μήνες. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει λογική, θα μπει το πλαφόν και το πρόβλημα που πιέζει όλη την Ευρώπη θα περιοριστεί».

Όσο για το φαινόμενο του πληθωρισμού παρατήρησε πως «κανείς δεν αρνείται την πίεση που προκαλεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά. Είναι μία εξωγενής κατάσταση που όμως τη ζούμε κι εμείς και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, τις επιδοτήσεις, αλλά και τη συνεργασία για τη συγκράτηση τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Τα μέτρα δεν μπορούν να σβήσουν το πρόβλημα στην ολότητά του και το λέμε με θάρρος αυτό. Η κυβέρνηση όμως είναι κοντά και θα στηρίξει όλους τους πολίτες - οι αυξήσεις σε συντάξεις και οι μειώσεις σε φορολογίες κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση».

Τέλος, αναφερόμενος στην αποστολή του στη Σμύρνη, όπου μετέβη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία. Όταν ακούς στο κέντρο της Σμύρνης να χτυπά η καμπάνα της Αγίας Φωτεινής, της ορθόδοξης εκκλησίας και να γίνεται η θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, πόνος και θαυμασμός μαζί για το ελληνικό αποτύπωμα εκεί. Ειδικά φέτος, μία χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γι αυτό άλλωστε παρέστη εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος επιτελεί τεράστιο έργο στην περιοχή αυτή όπου για πάνω από 3.000 χρόνια έζησαν και μεγαλούργησαν οι Έλληνες».