Skip to main content

Αναστασιάδης: Κορυφαία προτεραιότητα η επανένωση του νησιού μας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το υπάρχον στάτους κβο ή οποιεσδήποτε ιδέες που αποκλίνουν απο τις παραμέτρους του ΟΗΕ δεν είναι βιώσιμες επιλογές.

«Στόχος και κορυφαία προτεραιότητά μας δεν είναι άλλο παρά η επανένωση του νησιού μας και η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από ξένες εξαρτήσεις, είτε μέσω εγγυήσεων, είτε μέσω του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το υπάρχον απαράδεκτο στάτους κβο ή οποιεσδήποτε ιδέες που αποκλίνουν από τις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ δεν είναι βιώσιμες επιλογές.

Προηγήθηκε αναφορά του Προέδρου στη στάση και τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, οι οποίες όπως είπε, έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε αυτές αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε το άνοιγμα του περιφραγμένου τμήματος των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για ενέργειες, οι οποίες «δυστυχώς λαμβάνουν χώρα ανεξαρτήτως των προθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών - τις οποίες χαιρετίζουμε απόλυτα - να πραγματοποιηθεί μια άτυπη διάσκεψη με σκοπό να αξιολογηθεί κατά πόσο υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντάνα». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, η Τουρκία «να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι είναι απόλυτη ανάγκη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων, επί ίσης βάσης και όχι υπό καθεστώς εκφοβισμού και απειλών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ