Skip to main content

Ανατολική Μεσόγειος: Οι ευρωβουλευτές ζητούν επείγουσα αποκλιμάκωση

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη συρροή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δηλώνουν ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συζήτηση με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για τη συρροή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Ελλάδα και της Τουρκίας, μελών του ΝΑΤΟ, μετά τις συνεχείς ερευνητικές εργασίες της δεύτερης για  φυσικό αέριο, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, και κάλεσαν απερίφραστα την Τουρκία να σταματήσει τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας, τις οποίες η ΕΕ θεωρεί παράνομες, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των θαλασσίων ζωνών των γειτόνων της

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε στρατιωτικές πιέσεις ή απειλές»

Απαιτείται τώρα επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει ενότητα σε αυτό το ζήτημα, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές. Τόνισαν επίσης πόσο σημαντικό είναι να καθίσουν και οι δύο πλευρές  στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των συνεχιζόμενων διαφορών μέσω του διαλόγου και καλή τη πίστει.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων μέσω στρατιωτικής δράσης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διάλογος με φόντο «στρατιωτική πίεση και απειλές». Καταδίκασε επίσης την τουρκική παράνομη παρουσία και τις ενέργειες στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν το καθεστώς ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή καθώς και τα άμεσα συμφέροντα της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν επίσης ερωτήσεις στον κ. Βαρβιτσιώτη για μια σειρά θεμάτων καθώς και για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας και της αποτελεσματικότητας νέων κυρώσεων κατά της χώρας από πλευράς ΕΕ, οι οποίες θα συζητηθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι έθεσαν το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία, ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις της.

Ιστορικό

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις κλιμακώνονται λόγω των αυξανόμενων και αμφισβητούμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος δηλώνουν ότι παραβιάζουν τις υφαλοκρηπίδες και τα χωρικά τους ύδατα. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, προκαλώντας φόβους ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση.