Skip to main content

Σταϊκούρας: Αναβαθμίζονται οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης των διεθνών και διμερών οικονομικών σχέσεων

Την επέκταση του δικτύου των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία και την αναθεώρηση υφιστάμενων συμβάσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την κύρωση, σήμερα, από την ολομέλεια της Βουλής, της Σύμβασης Ελλάδας-Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη διαπραγματεύεται ή προγραμματίζει διαπραγματεύσεις προκειμένου, αφενός, να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. Σουηδία), και αφετέρου, να επεκταθεί το δίκτυο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με νέες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία), με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης των σχέσεων των χωρών», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης των διεθνών - και διμερών - οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας, «ιδίως σήμερα». Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά διαρκώς πρωτότυπες, δημιουργικές λύσεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, λόγω της οικονομικής αλληλεξάρτησης ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε σχέση με τη νέα διμερή σύμβαση με τη Γαλλία, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες, πολίτες και επιχειρήσεις, «μπορεί δε να λειτουργήσει ως μοχλός στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές, επάλληλες κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις».

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τον πυρήνα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών - εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε παράλληλα ότι στη νέα σύμβαση αποτυπώνονται οι σύγχρονες τάσεις για την κατανομή της φορολογικής εξουσίας των κρατών σε διεθνές επίπεδο, με βάση την αναθεωρημένη από το 2017 έκδοση της Πρότυπης Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς η αντισυμβαλλόμενη χώρα αυτής της Σύμβασης είναι η Γαλλία, με την οποία έχουμε πολυεπίπεδες και σημαντικές οικονομικές συναλλαγές. Η άρση των εμποδίων της διπλής φορολόγησης στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορά στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα Ελλάδας ή Γαλλίας αντίστοιχα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για το σταθερό φορολογικό καθεστώς στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον μπορεί να είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής».