Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022
x

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ

Φορείς παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αναβιώσαν τον Λόγο Περί της Παιδείας του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Τον Λόγο Περί της Παιδείας του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από το βήμα της Πνύκας που έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1838 αναβίωσαν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ο Εκπαιδευτικός Όμιλος NEW YORK COLLEGE, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ και ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

«Στα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τους νέους τονίζεται η σημασία της ενότητας του Έθνους, και αφετέρου η σημασία της προσήλωσης στην Ορθόδοξη πίστη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης, «το κοινό όραμα των οργανωτικών φορέων για ευρεία συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού καθώς και την σημασία της ενότητος ανέδειξαν ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College κ. Ηλίας Φούτσης, Hon Ph.D., η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Σωματείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου και ο Πρόεδρος του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής και τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης ανέδειξε σημαντικές πτυχές της πολιτικής προσωπικότητος του Κολοκοτρώνη, ο Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος εξύμνησε την ηγετική στρατιωτική του φυσιογνωμία, ακολούθως δε ο Δρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μελέτιος Μελετόπουλος παρουσίασε τη στρατηγική ιδιοφυΐα του Γέρου του Μοριά και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος τόνισε τον παιδευτικό χαρακτήρα και το όραμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Τον Λόγο του Κολοκοτρώνη ανέγνωσαν ο Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

Oι ομιλίες πλαισιώθηκαν με τον Όρκο της Φιλικής Εταιρείας και τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων από την ομάδα του σωματείου Διόνυσος.

«Καθ’ όλη την διάρκεια, στον ιερό χώρο της Πνυκός και υπό το φως του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, στόλισαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αναβιωτές με παραδοσιακές φορεσιές του 1821, από τον λαογραφικό και ιστορικό σύλλογο ¨Μωραΐτες εν χορώ¨ και τον ¨Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πατρών¨. Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ακούσματα αρχαιοελληνικής μουσικής, κολοκοτρωνέικα και το ¨Τη Υπερμάχω¨ από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ¨Λύραυλος¨ και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο από την υψίφωνο Ελένη Σταμίδου, καθηγήτρια στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου, συνοδεία όλου του κοινού, το οποίο παρακολούθησε την όλη εκδήλωση με τον δέοντα σεβασμό», υπογραμμίζεται στηνν ανακοίνωση και τονίζεται ότι «ευχή όλων μας είναι όλα τα Ελληνόπουλα να ακούσουν τον Λόγο του Κολοκοτρώνη και το 2038 να είμαστε εδώ και να τιμήσουμε όλοι μαζί την επέτειο των 200 ετών από την ιστορική ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα!».

Δείτε όλη την εκδήλωση:
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ