Skip to main content

ΟΑΣΘ:Αναβλήθηκε με αίτημα της διοίκησης η δίκη κατά μετόχων του Ηρακλή

Η δικαστική διένεξη αφορά αγωγή καθώς και δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ σε βάρος του συνεταιρισμού.

Αναβλήθηκε, έπειτα από αίτημα της πλευράς της διοίκησης του ΟΑΣΘ η εκδίκαση της αγωγής την οποία είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού κατά του συνεταιρισμού «Ηρακλής» στον οποίο ανήκουν τα περισσότερα από τα ακίνητα τα οποία μισθώνει ο ΟΑΣΘ.

Το αίτημα της αναβολής υπέβαλε στο Εφετείο Αθηνών ο νομικός εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΣΘ, καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Γκλαβίνης «ο λόγος της αναβολής είναι καθαρά για δικονομικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το εάν την αρμοδιότητα για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων έχει το Εφετείο της Αθήνας ή δικαστήριο της Θεσσαλονίκης».

Σημειώνεται πως στο νόμο Σπίρτζη με τον οποίο έγινε η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ υπάρχει διάταξη με την οποία όλες οι διαφορές που σχετίζονται με τον Οργανισμό παραπέμπονται να εκδικαστούν στο Εφετείο Αθηνών. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο κ. Γκλαβίνης «η διάταξη αυτή είναι δισερμήνευτη γι' αυτό και ζητήσαμε την αναβολή προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα». Διευκρίνισε, παράλληλα πως, «πέραν αυτού δεν συντρέχει κανείς άλλος λόγος για την αναβολή, ούτε πολιτικός, ούτε οικονομικός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Ηρακλής» Γιώργος Σταματίου, μιλώντας στη Voria.gr εμφανίστηκε επικριτικός τονίζοντας ότι «ακόμη και η έδρα του δικαστηρίου αντιμετώπισε με δυσπιστία το αίτημά τους για αναβολή».

Η δικαστική διένεξη αφορά αγωγή καθώς και δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η υπό τον κ. Παππά, πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ σε βάρος του συνεταιρισμού «Ηρακλής».

Με την αγωγή ζητείται από τους μετόχους του «Ηρακλή» να επιστρέψουν ποσόν της τάξης περίπου 11 εκατ. ευρώ με το αιτιολογικό ότι τα ενοίκια τα οποία είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΟΑΣΘ και «Ηρακλή» ήταν υπέρογκα. Για τον ίδιο λόγο κατατέθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του «Ηρακλή» έως του ποσού των περίπου 11 εκατ. ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή τους στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή.

Η δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αφορά τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του «Ηρακλή» έως το ποσό των 76 εκατ. ευρώ καθώς η πλευρά της πρώην διοίκησης θεωρεί ότι οι μέτοχοί του αποκόμμισαν παράνομα υπερβολικό επιχειρηματικό κέρδος, μέσω της είσπραξης της κρατικής επιδότησης από τον ΟΑΣΘ στον οποίο η πλειονότητα των μετόχων του «Ηρακλή» διαθέτουν μετοχές.

Η εκδίκαση των υποθέσεων ορίστηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου και 24 Νοεμβρίου.