Skip to main content

Αναζητούνται 70 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει το Thess Intec

Τα τρία βασικά πεδία και οι δυσκολίες που έπονται για τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου Thess Intec στη Θεσσαλονίκη.

Σε όλα τα νέα εγχειρήματα υπάρχουν δυσκολίες. Κατ’ αρχήν γραφειοκρατικές, αφού πάντα κάπου εμπλέκεται η δημόσια διοίκηση, οπότε απαιτείται υπομονή. Σε δεύτερη φάση έπονται οι ουσιαστικές δυσχέρειες, που σχετίζονται με αυτό καθαυτό το έργο. Τη σκοπιμότητα, τον τρόπο υλοποίησης και το αποτέλεσμα. Συνήθως ξεκινάμε από τα γραφειοκρατικά, τα οποία –εκτός των άλλων- προσφέρονται για δηλώσεις που αφορούν το μέλλον. Η ζωή, άλλωστε, μοιάζει με το χρηματιστήριο, όπου συνήθως οι προοπτικές συντηρούν την αισιοδοξία και το ανοδικό κλίμα.

Για το Thess Intec, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς, η δημιουργία του οποίου προγραμματίζεται σε έκταση 760 στρεμμάτων, που ανήκει στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, είναι οι μέρες της γραφειοκρατίας. Αν όχι αποκλειστικά, σίγουρα σε μεγάλο βαθμό. Πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Θόδωρος Καράογλου παρουσίασε τους στόχους του εγχειρήματος. Μόλις πριν από δύο ημέρες υπεγράφη παρουσία όχι μόνο του κ. Καράογλου, αλλά και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα, η συμβολαιογραφική πράξη του καταστατικού για τη σύσταση Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Έπεσαν οι υπογραφές για το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec

Τα επόμενα βήματα μέχρι η δουλειά να μπει στον σκληρό της πυρήνα είναι συγκεκριμένα και αναμένεται να τα παρακολουθήσουμε εντός του Αυγούστου, πιθανόν και τον Σεπτέμβριο. Το βασικό είναι η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου που πρόκειται να παραχωρηθεί από την ΑΖΚ ΑΕ προς την ΕΑΝΕΠ για 99 χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί το πάρκο. Το κείμενο της σύμβασης βρίσκεται σε διαδικασία νομικής προετοιμασίας και η σαφής πολιτική οδηγία είναι να υπάρξει απόλυτη προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Κι αυτό διότι η ΕΑΝΕΠ είναι –τουλάχιστον τύποις- μία πολυμετοχική ιδιωτική εταιρεία, η οποία αφενός θα αξιοποιήσει μια δημόσια έκταση με σημαντική αξία, τόσο λόγω μεγέθους, όσο και λόγω τοποθεσίας, ενώ αφετέρου προορίζεται για τη δημιουργία μιας υποδομής δημοσίου συμφέροντος, υπό την έννοια ότι το Thess Intec θα εξυπηρετήσει το στόχο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξη της περιοχής. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι ένα έργο που συνδέεται με το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί με μοντέρνο τρόπο, που εν προκειμένω σχετίζεται απολύτως με την δημιουργική και αρμονική συνεργασία των εμπλεκομένων, δηλαδή των ιδιωτών και του δημοσίου. Η εποχή του «ενός ανδρός», όταν κάποιος οραματιζόταν και έδινε εντολές να γίνει κάτι, έχει παρέλθει για λόγους που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα των σημερινών πρότζεκτ, που οφείλουν να είναι πλήρως παραγωγικά και ανταγωνιστικά διεθνώς, αλλά και με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιβάλει πειθαρχία στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Πολύ περισσότερο που συνήθως σε έργα αυτού του είδους αξιοποιούνται και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η επόμενη και πιο ουσιαστική φάση του Thess Intec αναμένεται να ξεκινήσει μετά τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει περάσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης –αν γίνει!-, στο πλαίσιο της οποίας είναι μάλλον σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο έργο. Τα τρία βασικά πεδία που θα πρέπει να συμπληρωθούν είναι:

Πρώτον, οι απαιτούμενες χωροταξικές, περιβαλλοντικές και όποιες άλλες μελέτες απαιτούνται σε ένα κατασκευαστικό έργο.

Δεύτερον, η εξασφάλιση των πόρων για τα έργα υποδομής (διαμόρφωση, δίκτυα κ.λπ.) του thess Intec, αλλά και την κατασκευή ενός πρώτου κτιρίου 20.000 τετρ. μέτρων, που υπολογίζονται σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα κεφάλαια τα οποία, όπως είπε πέρσι ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας την δωρεάν παραχώρηση των 760 στρεμμάτων, θα πρέπει να διασφαλιστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα δύο ετών, διαφορετικά η έκταση θα επιστραφεί στο δημόσιο. Η προσπάθεια για τη αναζήτηση χρημάτων έχει ξεκινήσει και θα εντατικοποιηθεί το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής, πέραν των 200.000 ευρώ που είναι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΝΕΠ στην οποία συμμετέχουν η ΑΖΚ ΑΕ, ο δήμος Θερμαϊκού, ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ, τα τρία πανεπιστήμια της πόλης –Αριστοτέλειο, Μακεδονία, ΔΙΠΑΕ- και 25 ιδιωτικές εταιρείες, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη συμβολή επιχειρήσεων –κυρίως της Β. Ελλάδος- που μελλοντικά θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Thess Intec. Το μεγάλο στοίχημα του προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης  κ. Νίκου Ευθυμιάδη, ο οποίος «τρέχει» σε αυτή τη φάση το πρότζεκτ είναι η εξασφάλιση μιας μεγάλης χορηγίας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τρίτον, οι ρυθμίσεις κινήτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που θα εγκατασταθούν στο Thess Intec, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, στο ιδρυτικό νόμο της οποίας υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρηματικών θυλάκων, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.