Skip to main content

Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Το δίλημμα των εκλογών είναι ανανέωση ή ανακύκλωση προσώπων

Στη συγκένρωση παρευρέθησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ καθώς και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης - «Ανανέωση και πολιτική αυτονομία οι πυλώνες».

Ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, μεταξύ των οποίων και αρκετοί νεολαίοι, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητάς του, μιλώντας απόψε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε με σαφήνεια τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία θέλει να έχει το κόμμα την επομένη μέρα, άσκησε κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, κατά κύριο λόγο, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Δεν παρέλειψε, δε, να αφήσει σαφείς αιχμές κατά των δύο άλλων βασικών διεκδικητών της αρχηγίας, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ως βασικούς πυλώνες του νέου κόμματος το οποίο ευαγγελίζεται, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε την ανανέωση και την πολιτική αυτονομία. Ανανέωση όχι μόνο ηλικιακή, όπως είπε, αλλά και πολιτική και ηθική. Μίλησε για “ανοιχτό κόμμα”, για “ανοιχτά ψηφοδέλτια”, “όχι να βλέπουμε τα ίδια άτομα στις ίδιες καρέκλες για δεκαετίες”. Έθεσε, δε, ως προϋπόθεση την πολιτική αυτονομία του κόμματος, “όχι μόνον έναντι των πολιτικών αντιπάλων μας, αλλά αυτονομία και απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα που κρατάνε την Ελλάδα στάσιμη”.



Ο κ. Ανδρουλάκης, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει την ισχυρή μπράντα του ΠΑΣΟΚ. “Το ΠΑΣΟΚ πέρασε δύσκολα χρόνια και λοιδορήθηκε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να ανακάμψουμε. Στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος θα είναι στη θέση τους. Είναι δέσμευσή μου”, τόνισε.

Θέτοντας το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως “το δίλημμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα μείνουμε πίσω, είναι ανανέωση ή ανακύκλωση προσώπων. Να κάνουμε επιλογές για τον μέλλον, όχι επιλογές από το παρελθόν”. Εξαπέλυσε αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι “εγώ ήμουν πάντοτε στο ΠΑΣΟΚ, έμεινα και στα δύσκολα”, σημειώνοντας παράλληλα πως “ο λαός βαρέθηκε να δίνει σε κάποιους ευκαιρίες, ήρθε η ώρα της ανανέωσης”.

Ο ευρωβουλευτής απάντησε και στις αναφορές ανθυποψηφίων του, κυρίως του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι δεν θα μπορεί, σε περίπτωση που εκλεγεί, να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Τόνισε ότι “στις εκλογές της Κυριακής δεν πάμε να εκλέξουμε βουλευτή, ούτε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν ήταν έτσι, ας ψήφιζαν μόνον οι βουλευτές. Όμως αυτές οι εκλογές είναι για όλους, είναι για όλο το κόμμα”. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι “ένωσε την παράταξη, πήγε το κόμμα μπροστά. Ας πάρουμε τη σκυτάλη της ενότητας για να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά πρωταγωνιστή”.

Άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε “ανάλγητη”, αλλά και προς τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ότι διόρισε στο κράτος στελέχη με καθαρά κομματικά κριτήρια, ότι έχει επιδοθεί σε αθρόες απευθείας αναθέσεις, ότι σχεδιάζει να διαθέσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης σε λίγους και εκλεκτούς. “Τους κρατάει όρθιους ο φόβος του λαού μην επιστρέψουμε στα χειρότερα”, τόνισε, υπονοώντας τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, “όχι, δεν θα επιστρέψουν τα χειρότερα, θα επιστρέψουν τα καλύτερα, ένα νέο, αναγεννημένο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης”.



Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει. “Ανακάμπτει γιατί οι ανάγκες και τα προβλήματα έκαναν ξανά τις ιδέες μας επίκαιρες. Γιατί ο κόσμος κατάλαβε ότι σε αυτήν τη μεγάλη κρίση το κράτος και όχι οι αγορές, ήταν αυτό που στήριξε τα συστήματα υγείας, την οικονομία, την εργασία”.
Απαντώντας στα ερωτήματα περί κυβερνητικών συνεργασιών είπε πως “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα. Με ποιον να συνεργαστούμε; Με αυτόν που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, που έκανε το δημοψήφισμα - παρωδία, που βάφτισε τον Καμμένο 'προοδευτικό' μόνο και μόνο για να συγκυβερνήσουν;”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον κόσμο της Αριστεράς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “δεν θέλουμε πίσω κανέναν απ'αυτούς  που μας γύρισαν την πλάτη στα δύσκολα για να πάνε να γίνουν υπουργοί. Θέλουμε πίσω τον απλό κόσμο της Αριστεράς που έχει τις ίδιες αγωνίες με μας”.

Αλλά ούτε και με τη ΝΔ άφησε περιθώρια συνεργασίας. “Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ, ας πάει λοιπόν να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο”. Τόνισε πως στόχος του είναι το κόμμα να επιτύχει υψηλό διψήφιο ποσοστό “θέλουμε ένα μέλλον στο οποίο θα είμαστε πρωταγωνιστές, όχι κομπάρσοι”, σημείωσε.

Τέλος, μιλώντας για τα εθνικά θέματα είπε πως διαφωνεί με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, “είναι πρωτοφανές αυτό που πέτυχε ο κ. Τσίπρας, να ονομάζεται το κράτος Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι πολίτες του να λέγονται σκέτο Μακεδόνες”. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κράτος έχει συνέχεια, προειδοποιώντας συγχρόνως πως “εμείς θα ψηφίσουμε τα πρωτόκολλα στη Βουλή, μόνον εάν η άλλη πλευρά αποδείξει ότι τηρεί τη συμφωνία”. Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Σε σχέση με την Τουρκία είπε πως θα πρέπει να έχει μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα προβλέπει και κυρώσεις κάθε φορά που θα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ καθώς και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκκάκης και ο αντιδήμαρχος Νεάπολης Συκέων Αντώνης Σαουλίδης.