Skip to main content

Anemoesa: Τα καλλυντικά της Θεσσαλονίκης που εμπνέονται από τη… χημεία της φύσης

Ένας μηχανικός πετρελαίου και μια μεταφράστρια εγκατέλειψαν τις δουλειές τους και δημιουργούν φυτικά καλλυντικά, συνδέοντας τη φύση με την ομορφιά

Με τους ανέμους της Λήμνου ως έμπνευση και με την επιθυμία να βάλει τη φύση στην καθημερινότητα, τη δική του και των γύρω του, ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία φυτικών καλλυντικών Anemoesa Cosmetics Laboratory. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Λεοντιάδης και η Παναγιώτα Κεχαγιά, η οποία κατάγεται από τη Λήμνο, από όπου και το όνομα της εταιρείας, πήραν το ρίσκο να αφήσουν τις δουλειές τους, ο μεν Αλέξανδρος ως μηχανικός πετρελαίου, η δε Γιώτα ως μεταφράστρια, για να αφοσιωθούν στην Anemoesa και να προσεγγίσουν με τα καλλυντικά τους τη φύση.

Αφορμή ήταν ένα δερματικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αλέξανδρος Λεοντιάδης, ο οποίος, μετά από σύσταση της δερματολόγου του κατέφυγε σε ένα φυτικό σκεύασμα, που αποδείχθηκε θαυματουργό. Αυτή η δύναμη της φύσης, την οποία μέχρι τότε δεν είχε συνειδητοποιήσει, τον έκανε να ξεκινήσει μαζί με τη σύζυγό του ένα ερευνητικό «ταξίδι» το 2016, το οποίο μετά από πολλή μελέτη, έρευνα και αναλύσεις, κατέληξε στην παραγωγή των πρώτων καλλυντικών. Κάποια σαπούνια και κηραλοιφές αρχικά και στη συνέχεια κρέμες και μάσκες έτυχαν θετικής υποδοχής από τον κόσμο, με αποτέλεσμα σήμερα η Anemoesa, η οποία δημιουργήθηκε το 2019, να φτάσει να έχει πάνω από 100 κωδικούς, από κρέμες προσώπου και σώματος, ορούς προσώπου και ματιών μέχρι λάδια προσώπου, σώματος και μαλλιών, γαλακτώματα και σαπούνια. Στις προϊόντικές της σειρές, εκτός από την Anemoesa, περιλαμβάνεται η αντρική Mr Barba και η Canabees, με προϊόντα κάνναβης, ενώ σχεδιάζονται διαρκώς νέα καλλυντικά, αφού, όπως λέει το ζευγάρι, σε αυτό τον χώρο πρέπει να εξελίσσεσαι συνεχώς.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως μέσω χονδρικής, με παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτει όμως μαζί με το εργαστήριό της στην Καλαμαριά και λιανική. Τον τελευταίο καιρό σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της είναι η παραγωγή καλλυντικών για τρίτους, από το στάδιο της ανάπτυξης της φόρμουλας μέχρι και τη συσκευασία. Μάλιστα, το ζευγάρι σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω σε αυτό το σκέλος, που συγκεντρώνει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό τον καιρό δε έχει δεχθεί κρούσεις και για εξαγωγές σε Γερμανία και Ελβετία.

Τελευταία απευθύνθηκε στο The People’s Trust θέλοντας να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, που θα πενταπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά της εταιρείας, θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο της παραγωγικής διαδικασίας και παράλληλα θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος έχει ο ίδιος σχεδιάσει τρία μηχανήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τα οποία θα μπουν σε λειτουργία από τη νέα χρονιά, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την Anemoesa.

Από τα πετρέλαια και τις μεταφράσεις στην ομορφιά

Ο Αλέξανδρος Λεοντιάδης εργαζόταν ως μηχανικός πετρελαίου σε μια εταιρεία, έχοντας ολοκληρώσει αντίστοιχες σπουδές, τις οποίες εμπλούτισε με ένα μεταπτυχιακό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χημεία ήταν μάλιστα πάντα μέσα στη ζωή του και το αντικείμενό του κυρίως ερευνητικό. Η Παναγιώτα Κεχαγιά σπούδασε στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην υπολογιστική γλωσσολογία και τη μετάφραση και άρχισε να κάνει μεταφράσεις και να διδάσκει γερμανικά.

Η Παναγιώτα και ο Αλέξανδρος

 

Το δερματικό πρόβλημα που εμφάνισε ο Αλέξανδρος στα χέρια του, καθώς μέσω της προηγούμενης δουλειάς του ερχόταν κάποιες φορές σε επαφή με βαρέα μέταλλα, ήταν αυτό που άλλαξε τη ζωή τους και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στη Voria, τούς έκανε να πουν «έχουμε πολλή χημεία στη ζωή μας, ας βάλουμε και λίγη φύση». Το κομμάτι της έρευνας ανέλαβε εξολοκλήρου η Παναγιώτα, η οποία μάλιστα, λόγω της μεταφραστικής της ιδιότητας, έκανε από την πρώτη στιγμή κυριολεκτική βουτιά στην ξένη βιβλιογραφία, ώστε να επενδύσει το εγχείρημα με όλη την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Παράλληλα το ζευγάρι παρακολούθησε σεμινάρια, αλλά και το πρόγραμμα του ΕΚΠΑ για τα φυτικά καλλυντικά. Μέσα σε όλα αυτά ο Αλέξανδρος, οι σπουδές του οποίου ήταν βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στη χημεία, διαπίστωσε τελικά, πως παρότι θέλησε να τη βγάλει από τη ζωή του με τη νέα του ενασχόληση, όλα, ακόμα και στη φύση, είναι… χημεία.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατό πιο φυτικά προϊόντα, να πλησιάσουμε όσο γίνεται περισσότερο στη φύση, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον» λέει ο Αλέξανδρος Λεοντιάδης, σημειώνοντας πως ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των καλλυντικών τους είναι η σχέση τιμής-ποιότητας.