Skip to main content

Ανεπίσημος... εκνευρισμός στο Μαξίμου με τις αναφορές Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις

Η αμηχανία στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού από την Κρήτη μετατράπηκε σε εκνευρισμό και οργή ανεπισήμως

Αιφνιδιασμό αλλά και εκνευρισμό φαίνεται πως προκάλεσε στις κυβερνητικές τάξεις η δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τα Ανώγεια της Κρήτης. Μάλιστα το γεγονός ότι έκανε την πρώτη του -μετά από επτά χρόνια- δημόσια παρέμβαση για θέμα της επικαιρότητας και δη τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ σχολιάστηκε έντονα τόσο σε πολιτικούς κύκλους όσο και το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, που επικαλείται το protothema.gr, οι εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, λύνοντας την πολύχρονη σιωπή του για να τοποθετηθεί στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, φαίνεται ότι προκάλεσαν μεγάλο αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιρρέρουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών αλλά και οι διαβεβαιώσεις συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού κατέτειναν στο -λανθασμένο, όπως αποδείχθηκε- συμπέρασμα ότι η ομιλία την οποία ετοίμαζε εδώ και μέρες για να εκφωνήσει στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια θα κινείτο μακριά από την τρέχουσα επικαιρότητα και οι αναφορές στο μείζον ζήτημα αυτής της περιόδου, δηλαδή στις παρακολουθήσεις, θα περιορίζονταν σε «πολιτικά ανώδυνες» επισημάνσεις για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ωστόσο ο κ. Καραμανλής προχώρησε σε σχετικά εκτενή αναφορά για το επίμαχο θέμα, ενώ επέλεξε λέξεις και εκφράσεις με έντονο πολιτικό συμβολισμό, όπως οι «ιοβόλες σκιές για τη δημοκρατική ομαλότητα», ενώ έλαβε και σαφείς αποστάσεις από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, υποστηρίζοντας ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

 

Οργή στις ανεπίσημες τοποθετήσεις

Έτσι, μετά τους πιο ήπιους αρχικούς σχολιασμούς, ανεπίσημα ανέβηκαν οι τόνοι. Σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναρωτιόνταν «πως είναι δυνατόν ο… άφωνος από το 2009 που έχασε τις εκλογές πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε όλα αυτά τα χρόνια μία και μόνη φορά με το μαγνητοφωνημένο μήνυμα για να υποστηρίξει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα του 2015, να γίνεται αίφνης τόσο λαλίστατος για το συγκεκριμένο θέμα».

Τα ίδια στελέχη, συνεχίζει το δημοσίευμα, θύμιζαν ότι «ο Κώστας Καραμανλής δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει όταν, με πρωταγωνιστές παλαιούς του συνεργάτες, στήθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία όλων των εποχών με την υπόθεση Novartis και κρεμάστηκαν στα… μανταλάκια σημαίνοντες πολιτικοί από τη δική του παράταξη, όπως ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος, αλλά και από άλλους χώρους, όπως ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας ή και ο Παναγιώτης Πικραμμένος που είχε ξεσπάσει σε λυγμούς από το βήμα της Βουλής».

Πέραν τούτων, άλλοι παράγοντες του γαλάζιου στρατοπέδου σημείωναν ότι «η παρέμβαση Καραμανλή έρχεται σε μια στιγμή που οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να διερευνηθεί όλες οι καταγγελίες, χωρίς, όμως, να βλαφθεί η εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δεν έλειπαν, εξάλλου, και εκείνοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θύμιζαν την παλαιότερη αιχμηρή επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλούσε για την «καραμανλική τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι την ώρα που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός «σιωπούσε άνθρωποι που μιλούσαν εξ ονόματός του στήριζαν την κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμένο».

Κάποιοι, τέλος, θύμιζαν ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ να ανατρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν είχε περάσει απαρατήρητη και η απουσία από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Κώστα Καραμανλή.